Onderzoek naar geneeskunde voor mensen een verstandelijke beperking

Onderzoek naar complexe zorgvragen uit de klinische praktijk
Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit klinische praktijk van artsen VG rondom diagnostiek, beloop en/of behandeling van gezondheidsaandoeningen en -risico’s. De inhoudelijke thema’s sluiten aan bij het onderzoeksprogramma van de (sub)vakgroepen/leerstoelgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten. De projecten worden gefinancierd vanuit het onderdeel Arts voor Verstandelijk Gehandicapten van het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde.
Subsidierondes
Ongeveer eenmaal per jaar werden er vanuit het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde subsidieoproepen opengesteld. Vanaf 2018 konden de afdelingen Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van de Nederlandse universitaire medische centra (umc’s) met een opleiding tot arts verstandelijk gehandicapten een subsidie aanvragen. Aanvragers konden uitsluitend indienen als zij namens de organisatie en afdeling hiervoor per e-mail waren uitgenodigd. Wie mochten indienen, werd bepaald door de SBOH. Zo werd het beschikbare budget evenredig verdeeld over alle afdelingen. In het najaar van 2021 zijn de laatste subsidieoproepen opengesteld.
Projecten

Artrose bij mensen met een verstandelijke beperking
Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde
Vanuit het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) financieren we projecten die bijdragen aan kennisontwikkeling én aan de academisering van de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten en arts maatschappij en gezondheid. Artsen in opleiding tot (klinisch) onderzoeker (aioto's) doen onderzoek naar wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk. ZonMw voert het programma uit in opdracht van de SBOH.