Marktkraam Verzorgend leiderschap en het ontwikkeltraject (On)bekend talent

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging 2023
Wat houdt leiderschap in bij verzorgenden? En wat hebben zij nodig om (meer) leiderschap te ontwikkelen in hun werkpraktijk? Milica Weijers (verzorgende IG bij Laurens) en Annemarie Klaassen (Van Kleef Instituut) gingen hierover in gesprek bij hun marktkraam.

Verzorgenden zijn de spil in de zorg, de ruggengraat van het dagelijkse werk. Dat vraagt om leiderschap. Toch vind je bijna alleen onderzoek naar verpleegkundig leiderschap in de literatuur. Daarom heeft VKI in opdracht van ZonMw een verkennend praktijkonderzoek naar verzorgend leiderschap uitgevoerd. Wat houdt leiderschap in bij verzorgenden? En wat hebben zij nodig om (meer) leiderschap te ontwikkelen in hun werkpraktijk?

Een tweede traject van VKI op verzoek van ZonMw is het ontwikkeltraject (On)bekend Talent, waarin Mbo-zorgverleners leren veranderingen in hun eigen werkpraktijk door te voeren door actieonderzoek. Hierbij betrekken ze natuurlijk hun eigen team. Zo leren ze binnen het team ook van elkaar en kunnen meer cliënten profiteren van de verbeteringen in de zorg.

Afbeelding

Annemarie Klaassen

Van Kleef Instituut
Afbeelding

Milica Weijers

Verzorgende IG bij Laurens