Informatiepagina subsidieronde Drug Rediscovery Ronde 6

Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen is de subsidieronde Drug Rediscovery Ronde 6 opengesteld.
Op deze pagina geven wij toelichting op diverse onderdelen uit deze subsidieronde. Zo zijn er filmpjes met nadere toelichting over de subsidieoproep. En is er aanvullende informatie over implementatie, inclusie en de do’s en don’ts bij een subsidieaanvraag. Ook over deze onderwerpen zijn verschillende filmpjes en infographics te bekijken.

Informatie Drug Rediscovery Ronde 6

In de Rediscovery Ronde gaat het specifiek om projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd.

Bestaande geneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij een bepaalde indicatie. Soms blijken die geneesmiddelen echter ook te werken bij een hele andere indicatie. Onderzoek naar het gebruik van zo'n bestaand of oud geneesmiddel bij een nieuwe indicatie, noemen we ook wel drug rediscovery, of in het buitenland ook vaak drug repurposing genoemd.

Voor commerciële partijen is het vaak niet zo interessant om te investeren in dit onderzoek, zeker als het geneesmiddel al uit patent is. Dit is de reden dat wij vanuit het programma van Goed Gebruik Geneesmiddelen publiek geld beschikbaar stellen voor dit soort onderzoek.
Een voorwaarde die we hierbij stellen is dat het middel straks beschikbaar komt voor de patient en  voor een maatschappelijk aanvaardbare prijs.

Ideaal gezien haakt een producent of een fabrikant op gegeven moment wel aan in een traject van drug rediscovery. Dit om zo gezamenlijk, in een coalitievorming, verder te werken aan de verdere ontwikkeling van het product voor de nieuwe indicatie.
Het is belangrijk dat  u als aanvrager goed nadenkt over de eventuele stappen die nodig zijn om het product straks bij de patiënt te krijgen. Op de juiste plek en voor de juiste prijs.

Algemene informatie en tips

Kijk het GGG-themawebinar terug met als thema: De perfecte subsidieaanvraag (bestaat niet). In het tafelgesprek onder leiding van Inge Diepman kwamen de sprekers dr. Sinno Simons (Erasmus MC - Sophia kinderziekenhuis, projectleider), prof. dr. Henriëtte van der Horst (Amsterdam UMC, locatie VUmc, GGG-commissielid) en dr. Corianne De Borgie (Clinical Research Consultancy, Amsterdam UMC, locatie AMC) aan het woord over het opstellen van de subsidieoproep, de samenstelling van het projectteam, de mogelijkheden van onderzoeksondersteuning en de rol van de beoordelingscommissie.

Participatie

Participatie is een belangrijk middel om onderzoek binnen de gezondheidszorg aan te scherpen. Ervaringskennis uit de dagelijkse praktijk is een onmisbare aanvulling op wetenschappelijke kennis. Daarmee is de kans groter dat je aansluit op de behoeften in de dagelijkse praktijk. En dat projectresultaten eerder en met meer succes worden toegepast.

Implementatie

Bij ZonMw spreken we van impact als er sprake is van kennisbenutting, oftewel het gebruik van resultaten van projecten en programma’s door praktijk, beleid, onderwijs en/of onderzoek. Hiermee draagt ZonMw bij aan betere zorg en gezondheid. Zo blijft de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar. Maar wat is impact? Hoe bereik je dat? En laat je dat zien?

De subsidieoproep staat geopend vanaf 5 juli.

Tijdpad subsidieaanvraag

Deadline indienen projectidee dinsdag 4 oktober 2022, 14.00 uur
Ontvangst advies commissie medio maart 2023
Ontvangst aanvullend advies CBG/ZIN uiterlijk eind maart 2023
Deadline indienen subsidieaanvraag dinsdag 16 mei 2023, 14.00 uur
Besluit uiterlijk eind november 2023
Uiterlijke startdatum projecten uiterlijk begin juni 2024

Informatie over overige subsidieoproepen binnen GGG

In 2022 verwachten we binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen weer een aantal subsidieoproepen te openen.
Bekijk de actuele informatie over de GGG-subsidieoproepen

Team van medewerkers

Voor iedere subsidieoproep staat er een team van medewerkers voor u klaar. Onderaan de pagina vindt u deze gegevens en de wijze waarop u contact met hen kan opnemen overzichtelijk bij elkaar.

Succes met uw aanvraag,

Het GGG-team

Contact met het team voor specifieke vragen

Team Drug Rediscovery bestaat uit:

  • Dunja Huijbers, senior programmamanager
  • Claire van Woudenbergh, programmasecretaris
  • Margo Briejer, coördinerend clusterassistent

Heeft u een specifieke vraag over uw aanvraag en is deze in de bovenstaande filmpjes nog niet beantwoord? U kunt altijd contact (telefonisch/mail) opnemen met de teamleden van de subsidieronde Drug Rediscovery. Er kan een telefonische afspraak worden gemaakt voor een uitgebreid gesprek.

Tel. (070) 349 54 64
E-mail: geneesmiddelen@zonmw.nl

Onderwerpen