CONSTRUCT
Indiener initiatief
Titulatuur: Dr.
Initialen: C.J.W.
Voornaam: Chantal
Achternaam: van den Berg
Organisatie: Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
Projectidee
Betrokken organisatie(s)
- Nederland Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
- Universiteit voor Humanistiek
- Avans Hogeschool
- Regioplan
- Vrije Universteit Amsterdam
- Universiteit van Amsterdam
Samenvatting idee
Mensen centraal stellen. Strategieën om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (SGOG) te herkennen, voorkomen en te bestrijden, moeten voldoende ingebed zijn in de ervaringen, praktijken en beleving van betrokkenen, burgers en professionals. Deze gedachte vormt het uitgangspunt van project CONSTRUCT, dat hiervoor een uitgebreide kennisbasis zal opleveren. We benaderen SGOG op een holistische manier, door een focus op drie domeinen: het persoonlijke (het gezin), het institutionele/organisatorische (onderwijsinstellingen en bedrijven) en het publieke (uitgaansgelegenheden). CONSTRUCT staat voor een combinatie van systematisch onderzoek en praktische toepassing. Wat weten we over het effectief voorkomen van en reageren op SGOG, welke kruisbestuiving is mogelijk tussen de kennis op de afzonderlijke domeinen en hoe geven we een effectieve praktijk vorm, mét direct betrokkenen?
CONSTRUCT bestaat uit drie stappen. Hierin beogen we het hele continuüm van SGOG in online en offline contexten te bestrijken en laten we ons steeds inspireren door theoretische concepten die de leefwereld van mensen centraal stellen: praktijkgerichte evidentie, herstelgericht werken, en het toewerken naar een “just-culture” in plaats van een “blame-culture”.
Stap 1: Systematische literatuurstudies en integratie praktijkkennis
De eerste stap richt zich op het verzamelen van bestaande kennis uit de wetenschap en praktijk over de oorzaken en aanpak van SGOG. De eerste serie reviews onderzoekt factoren die SGOG mogelijk maken, in stand houden of voorkomen, één review per domein. De tweede serie reviews geeft een overzicht van het huidige palet van aanpakken van SGOG en analyseert de onderliggende logica, de effectiviteit, uitkomsten die worden nagestreefd en de mate waarin en wijze waarop betrokkenen inbreng leveren. Welke mythes bestaan er, wat weten we wel/ niet en wat kunnen de domeinen van elkaar leren (stap 2), en wat is veelbelovend om met de praktijk uit te werken en te onderzoeken (stap 3)?
Stap 2: Aanvullen van kennisleemtes.
Grootschalige enquêtes en casestudies, maar ook discourse-analyse vullen de kennisleemtes uit stap 1 op. Voor elk domein wordt minstens één onderzoek uitgevoerd, waarbij synergie tussen de domeinen en generaliseerbaarheid van de bevindingen centraal staat. In het onderzoek zal hierbij de beleving van betrokkenen voorop staan.
Stap 3: Onderzoek naar veelbelovende aanpakken
Op basis van de eerste stappen en met de praktijk-partners ontwerpen we voor elk domein een veelbelovende aanpak. Deze wordt in actie-onderzoek bestudeerd en verbeterd. De mens staat centraal, ook in de co-creatie van effectieve praktijken voor SGOG. Daarnaast zal gekeken worden naar effectiviteit van bestaande interventies, bijvoorbeeld omstanderinterventies, met behulp van experimentele onderzoeksmethoden.
Naar wat voor soort expertise bent u nog op zoek in het consortium
De consortiumpartners hebben relevante bestaande connecties. Expertise op het gebied van de verschillende doelgroepen zou een toevoeging zijn.