Op de fondsenmarkt konden bezoekers terecht bij Inesz van Benten, implementatiedeskundige bij ZonMw. Veel deelnemers vroegen advies over manieren om hun project verder te brengen. Van Benten gaf ze steeds een paar bruikbare tips. Bekijk een selectie van haar tips.

Tip 1: Zoek samenwerking

Sluit je aan bij kleinere en grotere netwerken, bij hbo- en mbo-opleidingen, bij gemeenten, bij ouderen- en migrantenorganisaties. Zo zorg je voor draagvlak en kun je meer ‘massa’ maken. Dat vergroot niet alleen de kans dat je idee een weg vindt in de praktijk. Samenwerking is vaak ook een voorwaarde voor subsidie.

Tip 2: Betrek de doelgroep

Heb je een idee voor mensen die laaggeletterd zijn? Zorg dan dat je mensen laat meepraten die zelf laaggeletterd zijn, bijvoorbeeld in een klankbordgroep. Zij kunnen immers het beste beoordelen of het idee past bij wensen en behoeften van de doelgroep. En ze kunnen inschatten of het in de praktijk gaat werken.

Tip 3: Werk stap voor stap

Neem ruim de tijd, werk stapsgewijs en hak je project als het ware in kleine brokken. Begin in één regio of op één locatie, probeer daar uit wat werkt en laat dat aan anderen zien. Heb je succes met je aanpak? Vergroot dan pas de kring. Een gouden regel: denk groot, maar doe klein.

Tip 4: Vorm een breed team

Creatieve geesten verzinnen vaak de mooiste ideeën. Maar je hebt soms anderen nodig om die ideeën om te zetten in een concreet project. Werk samen met strategisch denkende mensen, die planmatig kunnen denken. Het ideale team is een combinatie van kennis, ervaring en expertise. En van verschillende persoonlijke eigenschappen.

Tip 5: Klop aan bij ZonMw

De implementatiemedewerkers van ZonMw denken graag mee over het implementeren van goede ideeën. Desgewenst verzorgen ze workshops of geven ze adviezen. Het begint allemaal met een simpel mailtje.

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website