Maandag 26 maart werd in samenwerking met het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL) een FAIR data event georganiseerd voor de gehonoreerde projecten uit de vierde subsidieronde van het programma Enabling Technologies Hotels (ETH).

Open data is meer dan toegang alleen, het moet ook FAIR zijn

Op deze middag zijn verschillende sprekers aan het woord geweest over het nut en de noodzaak van FAIR data. Ook zijn er ervaringen gedeeld met de zaal over het FAIR maken van onderzoeksdata. Deze bijeenkomst met een opkomst van ruim 100 deelnemers, was de plenaire inleiding voor ééndaagse hands-on workshops die later dit jaar zullen volgen. In mei en juni van dit jaar zal DTL workshops organiseren waarbij gehonoreerde projecten uit hetzelfde technologiegebied bij elkaar geplaatst zullen worden. Deze workshops vinden plaats op locatie bij de Technology Hotels. Dit zijn expertgroepen die high-end technologieën en de daaraan gerelateerde expertise en infrastructuur aan onderzoekers aanbieden die deze faciliteiten bij hun eigen instituut niet hebben. In de ééndaagse workshops gaan de onderzoekers kijken hoe FAIR datasets zijn, hoe ze de juiste metadata eraan kunnen koppelen en hoe er naar een dataset toe gewerkt kan worden die volgens de FAIR principes is ingericht. Op de plenaire sessie van maandag 26 maart is hiervoor een uitstekende basis gelegd!

Data Management Plan

Sinds 2016 vraagt ZonMw aan toegekende projecten om een Data Management Plan (DMP) in te leveren. In zo’n plan moeten onderzoekers aangeven hoe ze hun datasets Findable Accessible Interoperable en Resuable (FAIR) maken. Datasets die in het programma ETH ontstaan zijn vaak groot en complex. Met de FAIR data training hopen ZonMw en DTL dat onderzoekers beter in staat zullen zijn om hun dataset FAIR te maken.


Meer informatie over data FAIR maken vindt u op de pagina Toegang tot Data.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website