Zes onderzoeken voeding & epigenetica van start

De relatie tussen voeding, epigenetica en gezondheid wordt in zes projecten onderzocht die onlangs zijn gestart. Nederland is betrokken bij 3 van de 6 projecten.

Genetische factoren spelen een rol bij het ontstaan van ziekten zoals overgewicht en diabetes. De werking van genen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld voeding. Epigenetica betekent letterlijk ‘rondom het DNA’. Het gaat om de ‘markeringen’ rondom het DNA die genen aan en uit kan zetten.
De relatie tussen voeding, epigenetica en gezondheid wordt de komende 3 jaar onderzocht in de projecten: DIMENSION, PREcisE, NutriPROGRAM, EpiBRAIN, HEROS en DIFAMEM. Kennis uit deze projecten kan gebruikt worden in voedingsrichtlijnen en voedingsadviezen.

JPI Healthy Diet for a Healthy life

In het Joint Programming Initiative, Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) werken 26 landen samen op het terrein van voeding, beweging en gezondheid. In februari 2018 hebben 11 JPI HDHL landen samen een oproep voor transnationale onderzoeksvoorstellen op het gebied van voeding & epigenetica gedaan.
Naast Nederland, doen Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Israël, Letland, Polen, Spanje en Engeland mee. In april 2018 zijn 41 onderzoeksvoorstellen ingediend. Na beoordeling door een wetenschappelijk expert panel zijn 6 projecten geselecteerd.

Projecten met Nederlandse onderzoeksgroepen

Voeding kan een grote invloed hebben op het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Het DIMENSION project met het Leids Universitair Medisch Centrum richt zich op de relatie tussen voedingsinname, epigenetische veranderingen en de invloed hiervan op cardiometabole gezondheid.
Voeding kan via epigenetische veranderingen tijdens de zwangerschap en in de vroege kindertijd een effect hebben op de metabole gezondheid (bijvoorbeeld overgewicht en suikerziekte) op latere leeftijd.
In het nutriPROGRAM project met Erasmus Medisch Centrum en Wageningen Universiteit wordt dit onderzocht.
Het PREcisE project met Erasmus Medisch Centrum gaat onderzoeken of een verstoorde suikerhuishouding doorgegeven kan worden van moeder op kind met epigenetische veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen hebben een verhoogd risico op obesitas en type 2 diabetes bij het kind tot gevolg.

Meer informatie