In Wapenveld (Gelderland) is een bijzondere woonvoorziening ontwikkeld voor mensen van 18 jaar en ouder met een licht verstandelijke beperking, autisme of psychische problemen die hulp nodig hebben bij zelfstandig leven: Wonen in de Luwte. 

De ConsuminderCoach: een nieuwe vorm van begeleiden

De gemeente Heerde en zorgorganisatie Zoethout hebben – met een innovatiesubsidie van ZonMw – de kleinschalige woonvorm opgezet. De woonvorm bestaat uit 10 appartementen of studio’s, verdeeld over 4 woonunits - rondom leerwerkplek de Wijlanderij. De Wijlanderij vormt de gemeenschappelijke ruimte. Hier kunnen de bewoners samen koken, eten, lachen, leren en oefenen. Een ConsuminderCoach begeleidt de bewoners. Dat doet hij niet 24 uur per dag, maar elke dag tussen 16.00 en 21.00 uur. 

Hulp bij leven, wonen en werken

Wonen in de Luwte is dus een tussenvorm: geen 24-uursbegeleiding, maar ook niet uitsluitend ambulante begeleiding op afstand. De ConsuminderCoach ondersteunt de bewoners bij alles wat er komt kijken bij zelfstandig leven – van financiën bijhouden, koken en een baan vinden tot het doen van het huishouden en het onderhouden van vriendschappen. De ConsuminderCoach is er ook om te signaleren als bewoners ‘verward gedrag’ vertonen en extra hulp en begeleiding nodig hebben – bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij (opnieuw) in aanraking komen met justitie.

Binnenkort kunnen de bewoners – die het begeleidingsteam van Zoethout heeft uitgekozen - hun nieuwe woonruimte betrekken. 

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website