Innovatieve ideeën over hoe je met een sensorfiets sneller door een bocht kunt, over het aandrijven van een sportrolstoel, interactief buitenspeelgoed en een toolbox voor eerlijkere beoordeling bij ringenoefeningen, dat zijn de winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2016. Het Topteam Sport reikte deze door ZonMw gefinancierde prijs voor vernieuwende ideeën in de sport vandaag uit tijdens het Sportinnovator XL Event in Eindhoven.

Naast deze vier innovatieve ideeën hebben nog 12 voorstellen een aanmoedigingsprijs gekregen en zijn twee nieuwe centra opgenomen in het Sportinnovator ecosysteem: Sport Data Center in Leiden en TU Delft Sports Engineering Institute.

De winnende ideeën in een notendop

  • Een sensorbike die wielrenners sneller en veiliger door de bocht helpt. De besturing van de fiets verbetert zowel de afdaaltechniek en houdt ouderen langer veilig actief door de ontwikkeling van een actieve stuurondersteuning.
  • Het effectiever aandrijven van de sportrolstoel in het rolstoeltennis: dit concept, een nieuwe hoepel, kenmerkt zich door een vlakke ondersteuning van het racket en ondersteuning van de hand door twee gekromde vlakken die de contactoppervlakte van het racket en de hand vergroot.
  • Picoo, een uniek interactief handheld buitenspeelgoed voor een actieve leefstijl van kinderen dat interactieve technologie combineert met traditioneel buitenspelen.
  • Smart Rings Toolbox, dat is ontwikkeld om juryleden (technologisch) te ondersteunen in een eerlijkere en objectievere beoordeling van de houdingstijd (‘Hold Time’) van kracht- en houdingselementen in een ringenoefening.

Deze vier prijswinnaars ontvangen 30.000 euro. Aan de 12 andere voorstellen is een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro uitgereikt.
Alle inzendingen zijn door een jury namens het Topteam Sport beoordeeld op de criteria:

  • Vernieuwingswaarde (innovativiteit)
  • Impact voor de sport
  • Economische rendement en/of maatschappelijke waarde
  • Kans van slagen op basis van plan van aanpak

Meer over de prijs

De Nationale Sportinnovator Prijs is vandaag voor het eerst uitgereikt en is een samenwerking tussen Sportinnovator en de Nationale Sportinnovatieprijs die voorheen jaarlijks werd georganiseerd door InnoSportNL, Sports & Technology en Arko Sports Media. 
Vernieuwende ideeën kunnen 10.000 tot 30.000 euro winnen wanneer deze naast impact in de sport ook maatschappelijke en economische rendement opleveren. De gelden zijn beschikbaar om een idee verder uit te werken tot een werkend prototype of het ondersteunen van het vermarkten van een innovatief product of dienst.

Sportinnovator centra

In 2016 zijn twee nieuwe centra opgenomen in het Sportinnovator ecosysteem:

  • Sport Data Center in Leiden dat data science expertise en services biedt voor sportonderzoek, sport partijen en bedrijfsleven;
  • TU Delft Sports Engineering Institute dat met interdisciplinaire samenwerking en de toepassing van fundamenteel wetenschappelijke expertise, van meerwaarde is voor zowel de sportpraktijk als het aan de sport gerelateerde bedrijfsleven, en in de opleiding van nieuwe sports engineers.

Een Sportinnovator centrum is een ontmoetingsplaats waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samenwerken aan de ontwikkeling van rendabele innovaties in de sport. De centra maken deel uit van een samenhangend netwerk en vormen gezamenlijk het fundament van het Sportinnovator ecosysteem. Per Sportinnovator centrum wordt maximaal 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2020.

Lancering Sportinnovator platform

Het Sportdatavalley-platform en de Sportinnovator-website zijn samen gegaan in één platform, onder de naam www.sportinnovator.nl. Op het Sportinnovator platform vindt matchmaking plaats rondom kennis en innovatie in de sport. Daarnaast wordt gewerkt aan de landelijke opbouw van sportdata sets voor secundaire analyses en nieuwe toepassingen.

Sportinnovator

Het doel van Sportinnovator is om onder leiding van het Topteam Sport het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten en daarmee bij te dragen aan meer en betere prestaties in de topsport, een hogere sportdeelname en een actieve leefstijl. 

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website