Vrijdag 22 november gaat de documentaire MS, een filmische dialoog tussen schrijfster Lineke van den Boezem en topwetenschapper Jeroen Geurts over de ziekte die hun leven beheerst, tijdens de IDFA in première. Woensdag 27 november wordt de documentaire om 20.30 uur ook uitgezonden op NPO2.

Wetenschap is een zoektocht door een donker bos.
Jeroen Geurts

En soms voel ik dat het waar is. Dat er een oog van de naald is waar ik doorheen ga kruipen.
Lineke van den Boezem

MS is een film over twee personen, wiens leven wordt bepaald door de ziekte MS. De film gaat over twee verschillende perspectieven: Wat heeft de wetenschap het individu te bieden? Wat kan een wetenschapper leren van een patiënt?
MS is een dialoog tussen een wetenschapper en ervaringsdeskundige. Een zoektocht naar hoe je omgaat met wat je niet weet of nog niet weet. Een zoektocht waarbij metaforen helpen om het onbegrijpelijke in beeld te brengen. De hoop op een oplossing is voor beiden, hoe verschillend ook, van levensbelang.

Jeroen Geurts, hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij het Amsterdam UMC, bestuursvoorzitter ZonMw en bestuurslid NWO, beweegt zich in de voorhoede van het MS-onderzoek. Hij is ambitieus op het fanatieke af en hij heeft haast. In het jaar dat hij 40 wordt, maakt hij de balans op van wat zijn onderzoek  bereikt heeft.

Lineke van den Boezem, scenarioschrijver, kreeg rond haar 40e de diagnose MS en probeert met deze ziekte te leven. Juist omdat artsen haar weinig te bieden hebben, zoekt ze zelf naar mogelijke therapieën die de voortgang van de ziekte kunnen stoppen. Ook zij heeft haast, iedere achteruitgang is onomkeerbaar, met de progressie van de ziekte zal haar wereld steeds kleiner worden.

De film is geregisseerd door Suzanne Raes en geproduceerd door Docmakers en Ammodo. Bekijk hier de trailer.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website