Met een prijs stimuleert de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds kunstprojecten in de gezondheidszorg. ZonMw-directeur Henk Smid is jurylid en roept kunstenaars op om met inzendingen te komen die de zorg verrijken. Tot 31 augustus kunt u uw project samen met een zorginstelling insturen.

De Stichting Elisabeth van Thüringenfonds van het Spaarne Gasthuis reikt dit jaar een prijs van € 50.000 uit voor een kunstproject in de gezondheidszorg dat nog moet worden gerealiseerd.

Waarom is kunst in de zorg belangrijk?

‘Er komen steeds meer aanwijzingen dat omgevingsfactoren niet alleen van belang zijn voor je welzijn, maar mogelijk ook effect kunnen hebben op je gezondheid. Zoals bijvoorbeeld muziek luisteren tijdens een operatie. Er zijn aanwijzingen dat de patiënt sneller het ziekenhuis kan verlaten en minder pijnstilling nodig heeft naderhand. Dat zou niet alleen prettiger voor de patiënt zijn, maar kan ook tot een kostenbesparing leiden.
Het is enorm belangrijk om geld vrij te maken voor onderzoek naar het effect van kunst in de zorg. Het kan ertoe leiden dat de zorg efficiënter wordt. Gelukkig is er steeds meer oog voor de waarde van kunst voor de gezondheid en het welzijn. Of het nu participatieve kunst is, of een schilderij aan een muur, het prikkelt de hersenen. Dat is bewezen in de hersenwetenschap’, aldus Henk Smid.

Wat is Stichting Elisabeth van Thüringenfonds?

De Stichting komt voort uit het meer dan 400 jaar oude Elisabeth’s of Groote Gasthuis in Haarlem, het voormalige gemeentelijk ziekenhuis en is opgericht om de kunstcollectie van het ziekenhuis en het vermogen dat aan de kunstcollectie is gerelateerd te beheren.
De Stichting heeft mede tot doel het bevorderen van bijzondere prestaties op het gebied van gezondheidszorg en cultuur. Hiertoe stelt de Stichting driejaarlijks de Elisabeth van Thüringenprijs beschikbaar.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website