Veldraadpleging vervolgprogramma over antimicrobiële resistentie

Momenteel vindt een online open consultatie plaats voor het vormgeven van het vervolgprogramma over antimicrobiële resistentie, AMR3. Professionals die een rol of een taak hebben binnen onderzoek, beleid, praktijk of onderwijs met betrekking tot antimicrobiële resistentie zijn gevraagd om input te leveren voor dit nieuwe programma.

Veldraadpleging

Schuttelaar en Partners is door ons gevraagd een veldraadpleging uit te voeren. Zij brengen hiermee in kaart waar, volgens de stakeholders, het nieuwe AMR-programma zich met name op zou moeten richten. Na het voeren van interviews met betrokkenen uit het AMR-veld willen zij ook de rest van het veld betrekken door middel van een open consultatie.

Open consultatie

In voorbereiding op de open consultatie zijn interviews uitgevoerd met deskundigen uit het AMR-werkveld. In deze survey is getoetst welke aanbevelingen AMR-professionals het belangrijkst vinden om de AMR-aanpak in Nederland te verbeteren.

Stakeholdersbijeenkomst

Op woensdag 3 november 2021 organiseerde Schuttelaar en Partners in samenwerking met ZonMw een bijeenkomst om de opgehaalde onderwerpen te prioriteren. Deze prioriteringsbijeenkomst was uitsluitend op uitnodiging bij te wonen.

Nieuw programma in opdracht van VWS

Dit vervolgprogramma wordt in opdracht van VWS opgesteld. Het ministerie heeft ons opdracht gegeven voor het formuleren van een vervolg op het programma Antibioticaresistentie voor de periode 2022-2025. Het programma richt zich voornamelijke op implementatie van bestaande kennis. Daarnaast zal dit prgramma ook open staan voor onderzoeken naar resistentie tegen antimicrobiële middelen en heeft dus een bredere scope dan het huidige programma Antibiotica Resistentie. VWS zal een budget van 9,6 miljoen euro beschikbaar stellen voor zowel een nationale als internationale aanpak.

Antimicrobiële resistentie

Het tegengaan van antimicrobiële resistentie en de ontwikkeling van nieuwe middelen en methoden om resistentie te voorkomen, is wereldwijd van groot belang. Onze programma's Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie (AMR) en Antibioticaresistentie (ABR) en deelname aan aan JPIAMR hebben als doel een bijdrage te leveren aan het beheersen en oplossen van de problematiek van antimicrobiële resistentie. Vanuit verschillende aandachtsgebieden en een One Health benadering zijn hiervoor 93 projecten gefinancierd.

Meer informatie

Laatst geüpdatet op 16-12-2021