Utrechtse wetenschappers zijn erin geslaagd om zogeheten nier-organoïden te maken met cellen uit urine. Met deze gekweekte mini-nieren kunnen nieuwe behandelingen beter en patïentvriendelijker onderzocht worden. De resultaten van het onderzoek zijn op 4 maart gepubliceerd in Nature Biotechnology.

Dankzij revolutionaire ontwikkelingen in het stamcelonderzoek kunnen wetenschappers in het lab organoïden kweken, mini-versies van organen. Eerder gebeurde dit al met mini-darmen, -levers, -longen en -alvleesklieren. Sinds kort lukt dit ook goed voor de nier, een complex orgaan met zo'n 25 verschillende soorten cellen. Marianne Verhaar, Hoogleraar Experimentele Nefrologie in het UMC Utrecht: "We nemen stamcellen uit de nier van een patiënt en daar kweken we weefsel van. Inmiddels kunnen we die cellen ook uit urine halen, wat een stuk minder belastend is voor de patiënt.

Meer informatie

  • Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de Universiteit Utrecht
  • Publicatie in Nature Biotechnology
  • Het project werd gefinancierd door een subsidie van de Nederlandse Nierstichting (grant nr. DKF14OP04) en het zwaartekracht programma 'Materials Driven Regeneraton' van NWO. Verder werd het werk ondersteund door de partners van RegMed XB.

Bron: Universiteit Utrecht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website