Begin 2017 starten 12 onderzoeksprojecten op het gebied van Biomarkers voor Voeding en Gezondheid. Deze projecten zijn gehonoreerd in een internationale subsidieronde (ERA HDHL) waarbij 58 onderzoeksgroepen uit 13 landen zijn betrokken voor een totaalbudget van ongeveer 11.2 miljoen euro. De projecten worden gefinancierd door de betrokken landen in samenwerking met de Europese Commissie.

In februari 2016 hebben 14 Europese landen de eerste ERA HDHL subsidieoproep gelanceerd. In deze subsidieoproep wordt samengewerkt met de Europese Commissie die het budget van de deelnemende landen verhoogt. In een eerder stadium zijn uit de 74 vooraanmeldingen 22 consortia uitgenodigd om een uitgewerkte subsidieaanvraag in te dienen. Hiervan heeft het wetenschappelijke expert panel 12 projecten aanbevolen voor honorering. In deze 12 projecten zijn 13 van de 14 deelnemende landen vertegenwoordigd.

Waarom onderzoek naar biomarkers?     

Op het moment is er een gebrek aan betrouwbare biomarkers voor het effect van voeding op gezondheid. Biomarkers zijn stoffen die iets zeggen over een bepaalde biologische toestand in het lichaam. Het doel van deze subsidieronde is de ontwikkeling en validatie van biomarkers voor Voeding en Gezondheid. Met deze biomarkers is het mogelijk om een verandering in de gezondheid of risico op chronische aandoeningen aan te duiden.

Nederlandse onderzoekers    

In twee van de projecten zijn Nederlandse onderzoeksgroepen uit Rotterdam betrokken. De subsidieaanvragen, met de acroniemen ALPHABET en BioFN, worden op dit moment getoetst op een aantal nationale criteria. Deze projecten gaan naar verwachting begin 2017 van start en hebben een looptijd van respectievelijk 32 en 36 maanden.

Meer weten?

Meer informatie over deze joint action.
Hier vindt u binnenkort meer gedetailleerde informatie over de 12 gehonoreerde projecten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website