ZonMw geeft twaalf jonge getalenteerde onderzoekers de kans om onderzoek te doen dat buiten de gebaande paden ligt. Zij mogen met een subsidie uit Off Road een jaar lang hun idee of hypothese verder onderzoeken

Het programma Off Road

ZonMw is het programma Off Road gestart omdat er in het wetenschapsveld veld behoefte bleek om jonge onderzoekers met grensverleggende ideeën te stimuleren. Bijzonder aan deze subsidie is dat er geen vooronderzoek vereist is en dat er niet gekeken wordt naar eerdere prestaties van de onderzoeker. Het gaat om het onconventionele idee. Uiteraard moet de onderzoeker wel aangeven hoe hij of zij tot het idee is gekomen, wat het doel is en helder beschrijven op welke manier het wordt onderzocht. Het betreft hier fundamenteel onderzoek dat aan het begin zit van de ontwikkeling van nieuwe kennis.

De projecten:

 • Dr. L. Barazzuol (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat met behulp van zeer precieze protonenbestralingen onderzoeken welke hersengebieden bij bestraling gespaard moeten om te voorkomen dat het denkvermogen van patiënten wordt aangetast.
 • Dr. R.M. Thurlings (Radboudumc) ontwikkelt een medicijn voor patiënten met het syndroom van Sjögren en Lupus Erythematodus. Dit zijn ernstige ziektes waarbij ontstekingscellen lichaamseigen weefsel aanvallen. Het doel is om een medicijn te ontwikkelen dat alleen de ziekte veroorzakende cellen uitschakelt.
 • Dr. B.G.C.W. Pijls (LUMC) onderzoekt of infecties bij metalen implantaten behandeld kunnen worden door inductieverwarming van buiten af. Dat zou een operatie en antibioticakuur onnodig maken.
 • Dr. J.A.J. van der Wijst (Radboudumc) ontwikkelt een nieuw geneesmiddel om niersteenvorming te voorkomen. Het medicijn moet calcium lokaal wegvangen (bufferen), zodat het uitgroeien van  een calciumkristal tot niersteen wordt voorkomen.
 • Dr. Q. de Mast (Radboudumc) onderzoekt of ohet ant-griep medicijn oseltamivir de daling in bloedplaatjes bij dengue (‘knokkelkoorts’), en de complicaties die dat met zich meebrengt, kan voorkomen.
 • Dr. E. de Vrieze PhD (Radboudumc) ontwikkelt een nieuwe vorm van gentherapie, specifiek voor patiënten met een dominant overervende aandoening. Deze nieuwe therapie brengt aanzienlijk minder risico’s met zich mee dan het repareren van mutaties.
 • Dr. H.J. Kuijf (UMC Utrecht) gaat in computer in een MRI scan van de hersenen laten zoeken naar alles dat normaal is in plaats van naar afwijkingen. Op deze efficiënte manier kunnen alle abnormaliteiten in een scan worden gevonden.
 • Dr. J.M.S. Frimat (TU Eindhoven) gaat een menselijk stukje hersenweefsel van epileptiepatiënten buiten het lichaam in het laboratorium in leven houden. Dit is de eerste stap in de richting van een ‘Brain-on-a-chip’, wat hersenonderzoek met ‘levend’ menselijk weefsel mogelijk maakt buiten het lichaam. Deze ontwikkeling kan een grote bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen epilepsie.
 • Dr. ir. K.C.H.J. Smolders (TU Eindhoven) onderzoekt of een intelligente lichtoplossing chronisch alcohol verslaafden kan ondersteunen om terugval te voorkomen wanneer zij uit de kliniek komen. Hun biologische klok wordt optimaal gestimuleerd, hun alertheid en vitaliteit verhoogd en er wordt structuur in de dag aangeboden.
 • Dr. S.A.M. Sikkes (VUMC) gaat innovatieve technieken toepassen op wereldwijd verzamelde gegevens over geheugenklachten. Ze onderzoekt welke klachten samenhangen met biologische markers van de ziekte van Alzheimer en welke klachten passen bij normale veroudering.
 • Dr. ir. S. Nijmeijer (VU) Een verstoorde werking van Adhesie G eiwit gekoppelde receptoren (GPCR’s) kan bijdragen aan het ontstaan van hersenafwijkingen en bepaalde vormen van kanker. Nijmeijer gaat adhesie GPCR’s ontwikkelen die met licht geactiveerd kunnen worden om daarmee te kijken welke celbiologische processen dynamisch worden beïnvloed door adhesie GPCR’s.

Onverwachte doorbraken

Doel van het programma Off Road is om jonge onderzoekers uit te dagen en nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken te bewerkstellingen. We hopen dat enkele van deze experimentele onderzoeken resulteren in baanbrekende ontdekkingen. We accepteren dat het gaat om risicovol onderzoek waarbij het eindresultaat niet te voorspellen is. Dat is een gegeven bij onderzoek aan de start van de ontwikkeling van nieuwe kennis. ZonMw accepteert dit risico om enerzijds jonge onderzoekers uit te dagen en anderzijds doorbraken mogelijk te maken.

Meer informatie over Off Road

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website