TOP-subsidie voor elf excellente onderzoeksgroepen

Elf projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd voor een TOP-subsidie. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen maximaal € 675.000,- voor onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt.

Over TOP

Het oogmerk van de TOP-subsidie is ruimte te creëren voor innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit. ZonMw ziet deze open stimulans van de wetenschap als dé innovatiemotor voor de langere termijn.

In deze laatste ronde van TOP zijn de volgende projecten toegekend:

  • GABAergic inhibition in tinnitus: linking human and animal studies
    Prof. dr. J.G.G. (Gerard) Borst (Erasmus Medisch Centrum, Neurowetenschappen) gaat met zijn groep onderzoek doen naar tinnitus (oorsuizen) en verhoogde prikkelbaarheid van zenuwcellen in het centrale auditieve systeem. Dit onderzoek zal leiden tot een beter begrip van deze veel voorkomende aandoening en mogelijk een rol spelen bij een verbeterde behandeling.
     
  • Identifying the molecular mechanisms triggered by vaginal and gut microbiota that enhance HIV-1 susceptibility
    Dr. T.B.H. Geijtenbeek (Academisch Medisch Centrum, Experimentele Immunologie) gaat met zijn groep en die van Dr. K. Strijbis (Universiteit Utrecht) onderzoek doen naar het verschil in gevoeligheid voor het Hiv-virus tussen verschillende mensen en de rol die bacteriën daarbij spelen. De expertise van beide onderzoeksgroepen is zeer complementair en is van belang voor het succes van dit project.
     
  • Ganglioside-containing liposomes as a strategy for cancer vaccination
    Dr. J.M.M. (Joke) den Haan (VU medisch centrum, Moleculaire Celbiologie en Immunologie) gaat met haar groep onderzoek doen naar een optimale vaccinatiestrategie om het afweersysteem van kankerpatiënten te activeren. Ze doen dit samen met de onderzoeksgroep van prof. dr. Gert Storm.
     
  • Interneuron networks in Alzheimer's disease: diagnostic and therapeutic implications
    Dr. R.E. (Ronald) van Kesteren (Vrije Universiteit Amsterdam, Center for Neurogenomics and Cognitive Research) en zijn groep gaan onderzoek doen om vroege afwijkingen in hersenactiviteitspatronen te vinden die duiden op een preklinisch stadium van de ziekte van Alzheimer. Meer kennis hierover kan wellicht behandelingen mogelijk maken voordat de ziekte zich openbaart.
     
  • Breaking the silence – Dissecting the transcriptional and epigenetic regulatory network that underlies Plasmodium hypnozoite dormancy
    Dr. C. (Clemens) Kocken (Biomedical Primate Research Centre) en zijn groep gaan onderzoek doen naar de slapende leverstadia van Malariaparasieten. In deze fase zijn de parasieten ongevoelig voor de meeste antimalariamiddelen en veroorzaken ze bij patiënten meerdere ziekte-episodes zonder dat die opnieuw geïnfecteerd wordt. Deze kennis zal gebruikt worden om nieuwe geneesmiddelen te maken om deze verschijningsvorm van de parasiet te bestrijden.
     
  • Next Generation Phenotyping: The next move in movement disorders
    Prof. dr. M.A.J. (Marina) de Koning-Tijssen (Universitair Medisch Centrum Groningen, Neurologie) gaat met haar groep met nieuwe technologieën en A.I. onderzoek doen naar patiënten met onwillekeurige bewegingen (trillen en schokken). Met de opgedane kennis kunnen zij nieuwe maatstaven ontwikkelen voor diagnose en behandeling.
     
  • Epigenetic control of cytotoxic T cells to modulate immune responses
    Dr. F. (Fred) van Leeuwen (Nederlands Kanker Instituut, Genregulatie) gaat met zijn groep onderzoek doen naar moleculen en chemische stoffen die de activiteit van genen in de kern van cellen ‘epigenetisch’ kunnen bijsturen. Op deze manier hopen zij immunotherapie effectiever te kunnen maken.
     
  • A dangerous liaison: BRAF and RNF43 mutational cooperation in therapy-resistant colorectal cancer
    Prof. dr. M.M. (Madelon) Maurice (Universitair Medisch Centrum Utrecht, Celbiologie) en haar groep gaan onderzoek doen naar het mechanisme dat het agressieve gedrag van tumoren bij darmkanker veroorzaakt en op basis van deze kennis hopen zij een nieuwe persoonsgerichte behandelstrategie te kunnen ontwikkelen.
     
  • SUMO Wrestling with the Ubiquitin-Proteasome System
    Prof. dr. H. (Huib) Ovaa (Leiden University Medical Center, Chemical Immunology) en zijn groep gaan onderzoek doen naar de samenwerking van de eiwitten ubiquitine en SUMO om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van neurodegeneratieve ziekten en kanker.
     
  • Tissue-engineering approach to reduce the risk on recurrent prolapse
    Prof. dr. J.P.W.R. (Jan-Paul) Roovers (Academisch Medisch Centrum, Urogynaecologie) gaat met zijn groep onderzoek doen naar verbetering van wondgenezing na een operatie om bekkenbodemverzakking bij vrouwen te verhelpen. Met de te ontwikkelen hydrogels hopen zij te voorkomen dat vrouwen opnieuw geopereerd moeten worden voor een teruggekeerde bekkenbodemverzakking.
     
  • Targeted glucocorticoid treatment for HPA-axis dysfunction in post-traumatic stress disorder: toward personalized treatment
    Prof. dr. B. (Benno) Roozendaal (Radboudumc, Department of Cognitive Neuroscience) gaat met zijn groep onderzoek doen naar de rol van het hormoon cortisol bij exposuretherapie van patiënten met post traumatisch stresssyndroom (PTSS). Exposuretherapie werkt namelijk niet bij de helft van de patiënten en met dit onderzoek kan de effectiviteit van de behandeling verbeterd worden.

Meer informatie

Dit was de laatste ronde van TOP. Januari 2019 is de eerste oproep voor het programma ZonMw Open Competitie gepubliceerd. Dit nieuwe financieringsinstrument vervangt de TOP-subsidies en Investeringen Middelgroot, in lijn met de door NWO breed ingezette harmonisatie en vereenvoudiging van financieringsinstrumenten.