10 projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd met een TOP subsidie. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen maximaal € 675.000,- voor wetenschappelijk onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt. Het oogmerk van de TOP-subsidie is ruimte te creëren voor innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit. ZonMw ziet deze open stimulans van de wetenschap als dé innovatiemotor voor de langere termijn.

De volgende onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd:

  • de groep van Prof. Dr. A.S. Akhmanova (UU) gaat onderzoeken of zij invasieve kankercellen immobiel kunnen maken, waardoor die niet meer kunnen uitzaaien.
  • de groep van Prof. Dr. Y. Elgersma (EMC) gaat onderzoek doen naar een enzym dat de basis zou kunnen zijn voor het ontstaan van het Angelman syndroom (een aangeboren ontwikkelingsstoornis van de hersenen).
  • de groep van Dr. Ir. R. Roepman (Radboudumc) wil zijn kennis over erfelijke netvliesdegeneratie uitbreiden. Zij willen de celdood in het netvlies die blindheid veroorzaakt uiteindelijk kunnen remmen.
  • de groep van Dr.  S.J.L. van den Heuvel    (UU) onderzoekt wat er verantwoordelijk is voor de rem op celdeling in zenuwcellen en hartspiercellen. Wanneer die rem opgeheven kan worden, moet het mogelijk zijn gespecialiseerde menselijke zenuwcellen en hartspiercellen te laten delen en regeneratie te bevorderen.
  • de groep van Prof. Dr. Ir. M.A. van de Wiel (Vumc) start met een methodologisch onderzoek. Met het onderzoek beoogt de groep een brede impact te hebben op het gebied van kankerdiagnostiek en het beter voorspellen van de therapierespons voor patiënten.
  • de groep van Dr.  C.A.  Lohmann (NIN) gaat na waardoor prikkelverwerking in de ontwikkeling na de geboorte verstoord raakt. Autisme spectrum stoornis (ASS) gaat in meer dan 90% van de gevallen gepaard met een verstoorde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zoals beelden, geluiden of aanrakingen. Ze testen een nieuwe en veilige behandeling die in theorie na de geboorte kan voorkomen dat de prikkelverwerking niet goed ontwikkelt.
  • de groep van Prof. Dr.  R.A.  Agami (NKI) houdt zich bezig met de rol die niet eiwit-coderend DNA kan spelen bij de ontwikkeling van borst- en prostaatkanker. Doel is uiteindelijk om de diagnose te verbeteren en behandeling-op-maat te kunnen aanbieden.
  • de groep van Prof. Dr.  M.  Verhage (Vumc) analyseert hoe zintuiglijke prikkels worden verwerkt bij patiënten met een ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Neuropsycho- en fysiologische uitkomsten worden gebruikt om het sociale functioneren te voorspellen. Diagnoses kunnen dan verbeteren en patiënten kunnen beter worden ondersteund.
  • de groep van Prof. Dr. Ir. H.G.  Stunnenberg (RUN) gaat kijken in hoeverre de functie van bepaalde soorten witte bloedcellen bij bloedvergiftiging verstoord raken. Zij zijn, wordt aangenomen, er de oorzaak van dat patiënten vatbaarder worden voor nieuwe infecties. Met die kennis hopen ze fatale bloedvergiftiging uiteindelijk te kunnen bestrijden.
  • de groep van Prof. Dr.  M.E.E.  Kretzschmar (UMCU) onderzoekt hoe contacten in sociale netwerken risicogedrag versterken of afremmen en hoe ziekteverwekkers via deze contacten worden doorgegeven. Zij bestuderen de netwerken bij ouderen en bij mannen die seks hebben met mannen. Met die kennis van de dynamica van netwerken en ziekteverspreiding wordt het mogelijk netwerkgerichte interventies voor de bestrijding van mogelijke toekomstige uitbraken van infectieziekten te verbeteren.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website