Ruim 200 onderzoekers kunnen sinds 12 juni aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. In totaal hebben 17 projecten hiervoor financiële steun gekregen vanuit het programma uit de ‘Nationale Wetenschapsagenda’; onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC).

Brede samenwerking op urgente vraagstukken

De toegekende onderzoeken richten zich onder andere op urgente medische vraagstukken, vraagstukken over jeugd en gedrag, klimaatverandering en leefomgeving, maar ook op digitale veiligheid en historische vraagstukken. De onderzoeken worden verricht door consortia waarbinnen ook een brede vertegenwoordiging van maatschappelijke partners is geborgd: variërend van publieke partijen, zoals de Politieacademie en Rijkswaterstaat, tot aan organisaties zoals de Dierenbescherming en het Rode Kruis. Ook het bedrijfsleven is vertegenwoordigd door o.a. Royal IHC, ABN Amro en Bayer.

36% van budget toegekend aan projecten binnen ZonMw domein

Onderstaande projecten ontvingen gezamenlijk 22 miljoen aan onderzoeksbudget:  

  • Een interdisciplinaire blauwdruk voor verbetering neuropsychiatrische zorg voor patiënten met zeldzame genetische syndromen (1,6M)
  • New, rational therapy decisions for development brain disorders: Integrating quantitative patient assessment, cellular assays and nanotechnology (NewTDec) (1,8M)
  • Optoacoustic sensor and ultrasonic microbubbles for dosimetry in proton therapy (1,7M)
  • Preventing and Tackling the Opioid Epidemic (1,8M)
    (lees ook: Opiaten-epidemie deel van de Nationale Wetenschapsagenda)
  • TRansition Into Active Living: TRIAL (1,7M)
  • SYMPHONY: Orchestrating personalised treatment in patients with bleeding disorders (4,1M)
  • Preparing for vector-borne virus outbreaks in a changing world: a One Health Approach (9M)

Klik HIER voor het complete overzicht van alle projecten.

Toelichting NWA-ORC

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de NWA. Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Hier wordt onder andere invulling aan gegeven via een jaarlijkse financieringsronde voor de NWA-ORC. Deze wetenschapsbrede financieringsronde is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website