Voor de 2e oproep van het internationale initiatief ERACoSysMed zijn 32 projectideeën in behandeling genomen die de systems medicine aanpak gaan implementeren.

Dit geldt zowel voor het klinisch onderzoek als in de medische praktijk. De projecten moeten de meerwaarde van deze aanpak aantonen en vormen zo een Demonstrator (proof of concept) van de methode. Van de 32 projectideeën hebben er 15 een Nederlandse partner. In oktober 2017 worden de definitieve honoreringen bekend gemaakt.

Wat is systems medicine?

De klassieke biologie heeft ons zeer gedetailleerde kennis opgeleverd, de systeembiologie brengt die details weer bij elkaar en laat de wisselwerking tussen alle onderdelen zien. Systems medicine is de toepassing daarvan in de geneeskunde. Het is een nieuwe aanpak naar een meer persoonsgerichte zorg. De systeembenadering maakt gebruik van computermodellen en grote hoeveelheden verschillende klinische en biologische data om het individu scherper in kaart te brengen. Daardoor kan de individuele patiënt een behandeling op maat krijgen, die effectiever is en minder bijwerkingen heeft. Daarvoor is ook een  meer geïntegreerde aanpak nodig in klinisch onderzoek en de medische praktijk.

ERACoSysmed

ERACoSysMed ('Collaboration on Systems Medicine') is een Europese samenwerking rond systems medicine dat er op is gericht om deze veranderingen van een meer geïntegreerde aanpak in de Europese landen in gang te zetten. Dit doet zij door een aantal hoogwaardige onderzoeksprojecten te financieren die onze huidige kennis van de menselijke gezondheid en ziekte bevorderen. Het is het eerste ERA-net binnen het EU Horizon 2020 programma. ZonMw leidt een werkpakket over communicatie en een ambitieus werkpakket over additionele activiteiten (workshops, awareness events, additionele subsidieoproepen).

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website