Subsidieoproep: multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn onderbouwen en verbeteren

Uit een verzameling van de regiobeelden/praktijkvoorbeelden van de Juiste Zorg op de Juiste Plek blijkt dat de samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en paramedici niet optimaal is. Daarom is er nu subsidie beschikbaar voor het verbeteren en onderbouwen van deze multidisciplinaire samenwerking.

Doel subsidieoproep

Deze subsidieoproep richt zich specifiek op het onderzoeken van de meerwaarde en het proces van de multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en/of verzorgenden en paramedici. Hiervoor worden 6 projecten geworven. De projecten dragen bij aan het versterken en verbeteren van multidisciplinaire samenwerking tussen deze 3 beroepsgroepen.

Het primaire uitgangspunt van de samenwerkingsverbanden is de meest optimale zorg voor de zorgvrager, zodat er verbetering is op een breed domein zoals (lichamelijk) functioneren, participatie in de maatschappij, langer thuis kunnen wonen, zelfmanagement/zelfredzaamheid en leefstijl. De meerwaarde van de multidisciplinaire samenwerking wordt onderbouwd met minimaal 1 van de volgende aspecten: de ervaren gezondheid vanuit de brede benadering van gezondheid, kwaliteit van zorg, de betaalbaarheid van de zorg en het werkplezier van zorgprofessionals (Quadruple Aim).

Aanvragen: wie en wat?

Kennis- en onderzoeksinstellingen (universiteiten en hogescholen) kunnen, in samenwerking met huisartsen, verpleegkundigen en/of verzorgenden, paramedici én minimaal 2 zorgorganisaties, een projectidee indienen. In het project wordt gewerkt met bestaande samenwerkingsverbanden of er wordt een nieuw samenwerkingsverband opgericht. Voor een project kan maximaal € 300.000,- worden aangevraagd. De looptijd van projecten is maximaal 36 maanden.

Meer weten?