Subsidieoproep Create2Solve – Challenges voor proefdiervrije innovaties

Op 7 maart 2019 tijdens de Life Sciences & Health publiek-private samenwerkingsdag werd als voorbereiding op de subsidieoproep voor Create2Solve, het Exploring Challenges event georganiseerd door ZonMw. Het doel was bedrijven die geïnteresseerd zijn om een Challenge voor Create2Solve in te dienen bij elkaar te brengen.

Tijdens dit event hebben potentiële partners uit de industrie met uitdagingen voor proefdiervrije innovaties elkaar ontmoet en geïnspireerd in het formuleren van een gezamenlijke Challenge. Onder leiding van dr. Erica van Oort en prof. Cyrille Krul vond er een rondetafelgesprek plaats om dit te faciliteren. Na afloop constateerden de deelnemers dat er veel ruimte is om gezamenlijk impactvolle en interdisciplinaire Challenges te formuleren.

Request for Challenges

De call Request for Challenges is onderdeel van de oproep Create2Solve en staat open voor aanvragen. Het programma Meer Kennis met Minder Dieren stelt met Create2Solve financiering beschikbaar aan kennisinstellingen en MKB’s voor het ontwikkelen van humaan-gerelateerde innovaties. Deze innovaties worden als oplossing ingezet in de industrie voor de door henzelf geformuleerde Challenge. Challenges kunnen worden ingediend door farmaceutica-, medische technologie-, chemie-, cosmetica- of voedingsindustrie die geïnteresseerd zijn in relevante proefdiervrije modellen voor een betere vertaling naar de mens. Bedrijven kunnen hun Challenge tot 23 april 2019 indienen.

  • Fase 0. De industrie wordt uitgenodigd om een Challenge te formuleren. De Challenge moet zijn gericht op het overkomen van huidige hindernissen om op een proefdiervrije manier te innoveren. De Challenges zijn bij voorkeur cross-company en/of cross-area. Drie Challenges zullen op basis van hun potentiele impact worden geselecteerd en vervolgens als onderdeel van een openstaande subsidie oproep op de ZonMw website worden gepubliceerd.
  • Fase 1. Kennisinstellingen, bij voorkeur in combinatie met MKB, kunnen een voorstel voor een proof of concept project indienen. Er kunnen maximaal 4 proof of concept projecten worden gehonoreerd per Challenge. De proof of concept projecten zullen worden geselecteerd op basis van relevantie- en kwaliteitscriteria en de expertise van de projectgroep. Projectgroepen krijgen maximum 7 maanden de tijd om hun project uit te voeren. Uit de proof of concept projecten zal er maximaal één per Challenge worden gehonoreerd als onderzoeksproject.
  • Fase 2. In fase twee kunnen drie geselecteerde proof of concept projecten hun proefdiervrije innovatie verder ontwikkelen valideren of uitbouwen tot een prototype. De duur van het onderzoeksproject is maximaal 4 jaar.

Voorstel indienen

Meer informatie over het indienen van een Challenge, de procedures en de beoordelingscriteria, zie de subsidieoproep op de website van ZonMw.

Belangrijke data

  • 23 april 2019, deadline indienen van een Challenge (open voor bedrijven)
  • eind juni/begin juli 2019, Subsidieoproep voor het indienen van proof of concepts open (open voor kennisinstellingen in samenwerking met MKB)
  • eind september 2019, deadline indienen van Proof of Concept subsidieaanvragen
  • december 2019, besluit honorering Proof of Concept projecten (fase 1)
  • december 2020, besluit honorering Onderzoeksprojecten (fase 2)

Meer informatie