Subsidieoproep ‘Afstemming aanpak kindermishandeling’

Voor een effectieve aanpak van kindermishandeling is samenwerking tussen verschillende ketenpartners en disciplines noodzakelijk. Tot 28 september 2017, 14.00 uur kunnen er project ideeën worden ingediend voor de oproep ‘Afstemming aanpak kindermishandeling’.

Samenwerking vraagt om goede afstemming. Zoals bijvoorbeeld tussen gemeenten, jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp, onderwijs, kinderopvang, (sociale) wijkteams, artsen, jeugd-GGZ en volwassenen-GGZ, politie, woningcorporaties, eerstelijns voorzieningen/professionals en (in)formele netwerken rondom gezinnen.

Aansluiten bij de praktijk

Onderzoeksvragen voor de oproep dienen uit de praktijk te komen en de beoogde resultaten moeten ook aansluiten bij behoeften van de praktijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld: Wat zijn best practices en de randvoorwaarden voor goede afstemming en regievoering in het stoppen en de aanpak van kindermishandeling? Hoe kunnen best practices verder geoptimaliseerd worden? Hoe maken we best practices ook voor andere lokale settings of regio’s toepasbaar? Hoe ziet optimale afstemming en optimale regievoering op de samenwerking en taakverdeling in de keten eruit? Maar ook: Wat werkt niet? En hoe kunnen we effectieve strategieën en elementen verspreiden en implementeren op casus-, wijk- en regionaal niveau in praktijk en beleid?

Wie kan aanvragen?

ZonMw nodigt bestaande samenwerkingsverbanden uit om in te dienen, onderzoekersinstituten/groepen die nauw samenwerken met de praktijk (zowel professionals als ouders/kinderen). De subsidie is gericht op het verbeteren c.q. doorontwikkelen van bestaande samenwerkingsverbanden.

Onderzoeksagenda

Met het ZonMw-programma Kindermishandeling wordt uitvoering gegeven aan onderdelen van de Onderzoeksagenda Effectiviteitsonderzoek kindermishandeling. De breed gedragen onderzoeksagenda was een gezamenlijk initiatief van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en ZonMw en is - met input van interviews, een veldraadpleging en een bijeenkomst met experts uit onderzoek, praktijk en beleid vanuit verschillende sectoren - in maart 2016 tot stand gekomen. Deze subsidieoproep richt zich op een deel van onderzoeksvraag 20 uit de Onderzoeksagenda: ‘Onderzoek naar optimale, effectieve en efficiënte afstemming, rol en taakverdeling bij het voorkomen, signaleren, stoppen of behandelen van kindermishandeling’

Projectideeën

De subsidieronde bestaat uit twee fasen: een projectidee en een uitgewerkte subsidieaanvraag. In deze fase gaat het om het indienen van een projectidee. Alleen de meest relevante projectideeën krijgen een advies tot uitwerken van een volledige subsidieaanvraag.

Meer informatie