Een consortium onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation ontvangen een bedrag van 260.000 euro van het ZonMw-programma Personalised Medicine, voor een uitbreiding van de TANGO-studie. Hiermee zoeken zij in het complete DNA-profiel van individuele patiënten naar biomarkers die voorspellen of iemand wel of niet zal reageren op immunotherapie.


Er komen steeds meer medicijnen op de markt die heel gericht op tumorcellen aangrijpen. Deze vaak dure medicijnen werken echter maar bij een minderheid van de patiënten. Bij uitgezaaide vormen van kanker slaat een medicijn bijvoorbeeld gemiddeld maar bij 30 procent van de patiënten aan. Doordat vooraf vaak onbekend is of een medicijn gaat werken, krijgen veel patiënten nu medicijnen die bij hen niet effectief zijn. Dit kost onnodig veel geld en zorgt bij patiënten voor bijwerkingen die te vermijden zijn.

Vergevorderd melanoom

Onderzoekers van 8 universitair medische centra krijgen in samenwerking met het Center voor Personalized Cancer Treatment (CPCT) en Hartwig Medical Foundation nu 260.000 euro additioneel van het ZonMw-programma Personalised Medicine (onderdeel van Goed Gebruik Geneesmiddelen. Hiermee kunnen zij de TANGO-studie voortzetten waarin zij de gehele genetische code van patiënten analyseren met behulp van Whole Genome Sequencing (WGS). De belangrijkste doelstelling van de TANGO-studie is het bepalen van het optimale gebruik van WGS en implementatie van therapie op maat.

In 2017 ontvingen de onderzoekers al 1,5 miljoen euro van ZonMw, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis voor deze studie naar therapie op maat. In het eerste deel van de studie lag de focus op uitgezaaide niet-kleincellig longkanker. In het tweede deel, waarvoor nu extra subsidie is toegekend, wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van Whole Genome Sequencing (WGS) bij vergevorderd melanoom.

Individuele kankerpatiënt opsporen

Er worden in ziekenhuizen al technieken gebruikt om de relevante DNA-veranderingen bij individuele kankerpatiënten op te sporen. Het gaat dan echter niet om het hele DNA-profiel, maar delen ervan. Er is variatie tussen ziekenhuizen in de toepassing hiervan. Met WGS worden gelijktijdig alle relevante genetische veranderingen in het tumorweefsel van individuele patiënten in één keer bekeken om te zien voor welke medicijnen hun tumor gevoelig is. En wat blijkt? Bij 18 procent van de patiënten die uitbehandeld zijn worden er met WGS toch nog experimentele behandelmogelijkheden gevonden.

Juiste medicijn voorschrijven

De data die dit onderzoek oplevert zijn niet alleen nuttig om de deelnemende patiënten het juiste medicijn voor te schrijven, maar kunnen ook gebruikt worden om te speuren naar nieuwe biomarkers, waar toekomstige patiënten profijt van kunnen hebben. Daarnaast worden alle relevante organisatorische, economische, patiënt gerelateerde en ethisch/juridische factoren in kaart gebracht om WGS op een verantwoorde en zo optimaal mogelijke wijze te implementeren.

In dit onderzoekproject werken verschillende centra samen: het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen, Amsterdam UMC, Universiteit Twente, CPCT en de Hartwig Medical Foundation voor het genereren van WGS-data.

> Naar het project
>Bekijk het overzicht met artikelen en interviews vanuit het programma Personalised Medicine

 

Bron: Hartwig Medical Foundation
Foto: John Bakker

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website