Structurele financiering opgezet voor Respijthuis Frits

Voor het Respijthuis Frits is succesvol structurele financiering opgezet, nadat de financiering van ZonMw afloopt. Het project Respijthuis Frits werd sinds 2018 door ZonMw gefinancierd. Vanaf nu dragen de gemeente Tilburg en gemeente Breda samen met zorgverzekeraars CZ en VGZ hier structureel zorg voor vanuit reguliere middelen.

Laagdrempelige voorziening

Respijthuis Frits is een laagdrempelige voorziening waar mensen tijdelijk kunnen verblijven om te werken aan herstel en ontwikkeling op het vlak van maatschappelijke integratie, participatie, sociale inclusie en overbelasting om daarna zelf weer de draad op te pakken. Dit initiatief is beschikbaar voor het werkgebied Midden-Brabant en West-Brabant.

Tijdelijk andere omgeving

Mensen die gebruik willen maken van deze voorziening zijn gemotiveerd zijn om hun eigen situatie te verbeteren waarbij het helpend is als zij tijdelijk in een andere omgeving verblijven waar zij kunnen investeren in herstel, ontwikkeling en ontplooiing op het vlak van gezond leven, mentaal gezond, gezond bewegen en gezond meedoen.

Fasen project

De eerste fase van het project stond in het teken van het opzetten van de laagdrempelige voorziening. Waarna in fase 2 vooral aandacht was voor de borging van het respijthuis. Voor de borging van de financiering is een businesscase opgezet. Deze kwam uit op een rendement van 57%, redelijk gelijk verdeeld over de gemeenten en zorgverzekeraars.

Structurele financiering

Bij het opzetten van een businesscase voor reguliere financiering waren de belangrijke stakeholders vanaf het begin betrokken. Hun behoeften werden serieus genomen. De businesscase is daarnaast opgesteld samen met de partijen die een besluit moesten nemen aan de hand van deze businesscase. Partijen hebben zo medeverantwoordelijkheid gehad voor het opstellen en het resultaat, waardoor de definitieve businesscase door iedereen ondersteund werd, en er geen discussie was over de validiteit en betrouwbaarheid. Op basis daarvan is besloten om respijthuis Frits vanuit reguliere middelen voort te zetten door gezamenlijke financiering van Tilburg, Breda, CZ en VGZ.

Toekomstplannen

De samenwerking met alle partners verloopt goed. Bij het verblijf zijn extra dieren en is een kas geplaatst die mogelijkheid bieden voor nieuwe daginvulling. Momenteel worden de opties voor het plaatsen van tiny houses verkend. Er blijft doorlopend veel vraag naar deze logeerfunctie.

Meer informatie