Sportimpuls; resultaten sport- en beweegstimulering in de buurt

Gedurende 8 jaar heeft Sportimpuls meer dan 1000 projecten gefinancierd, die heel veel verschillende mensen – jong en oud – in beweging hebben gekregen. De resultaten en opbrengsten zijn nu gebundeld in een digitaal magazine.

De drijvende krachten achter alle projecten zijn de mensen uit de praktijk. Van sporttrainers tot welzijnswerkers en van buurtsportcoaches tot pedagogisch medewerkers. In samenwerking met hun gemeenten zochten zij naar manieren om jong en oud letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.

Drie regelingen

De Sportimpuls bestaat uit drie regelingen: Sportimpuls regulier, Sportimpuls Kinderen Sportief op gewicht en Sportimpuls Jongeren in lage inkomensbuurten. ‘Toen Sportimpuls in 2012 startte als onderdeel van het VWS-programma Sport en Bewegen in de Buurt, richtte het programma zich op alle inwoners van 0 tot 100. Gaandeweg brachten we meer focus aan. Al snel kwam jeugd met overgewicht in beeld, gevolgd door kinderen uit gezinnen met een smalle beurs. De laatste ronde van 2018 was – naast bovengenoemde doelgroepen – specifiek bedoeld voor mensen met een beperking, chronisch zieken en ouderen. Voor al deze groepen heeft het programma sport- en beweegstimulering mogelijk helpen maken’, zegt programmamanager Annemieke Bekkers.

Succesfactoren sport- en beweegstimulering

Uit de vele projecten kwam als belangrijkste succesfactoren naar voren:
•    Focus op plezier
•    Organiseer activiteiten dichtbij huis
•    Doe de activiteiten in een inspirerende omgeving
•    Zorg voor stapsgewijze doorstroom naar regulier aanbod
•    Begeleid deelnemers intensief om een vertrouwensband op te bouwen

Borging

'Nu het programma afloopt, is de grote uitdaging om activiteiten, samenwerking, kennis, expertise en financiering te borgen. 8 jaar Sportimpuls heeft ons ook daarover duidelijke lessen geleerd. Denk aan een goede lokale en regionale samenwerking met sterke partners uit alle sectoren. En een stevige rol voor gemeenten, door continuïteit te realiseren en waar nodig lokale initiatieven op elkaar af te stemmen. Het aansluiten bij de lokale sportakkoorden biedt daarvoor veel kansen’, stelt Bekkers.

Resultaten

In het digitale magazine ‘Sportimpuls; resultaten sport- en beweegstimulering in de buurt’ vindt u onder andere succesverhalen uit de drie Sportimpuls regelingen, feiten en cijfers, tips en trucs, diverse columns, kunt u in de tijdlijn het programma over de jaren volgen en nog veel meer.

Meer informatie