Voor ouderen met weinig of geen digitale vaardigheden ligt sociale eenzaamheid op de loer, zeker als zij door slechte mobiliteit meer gebonden raken aan huis. Zeven organisaties uit drie landen, waaronder Nederland, onderzochten binnen het Active and Assisted Living project Kith&Kin hoe deze groep ouderen op een eenvoudige manier digitaal contact kan hebben met vrienden en familie. De testfase leverde de Kith&Kin-tablet en de YoooMFamilyapp op.

Er zijn inmiddels heel wat tablets op de markt. Toch zijn die voor senioren met weinig of geen digitale vaardigheden te complex en niet intuïtief. 'Ouderen hebben moeite met swipen’, vertelt Greet Kamminga, senior adviseur van CMO Flevoland en betrokken bij het project. 'Ze hebben minder gevoel in hun vingers, kunnen de beweging niet goed maken. Ook zijn hun vingers vaak wat droger, wat swipen lastig maakt.’ Daarom ontwikkelden de partners van Kith&Kin een tablet speciaal voor deze doelgroep.

Dertig ouderen werden gedurende drie jaar actief en consequent betrokken bij de ontwikkeling van de tablet. Ook werden 35 familieleden en vrienden (de ‘kith and kin’), betrokken. Nederlandse deelnemers binnen het Kith&Kin-project waren CMO Flevoland en YoooM. CMO Flevoland wierf deelnemers en voerde de testen uit, YoooM zorgde voor de technologie.

Fysieke knoppen

Om erachter te komen wat voor ouderen gemakkelijk werkt en waarom, is gekeken naar de huishoudelijke apparaten die zij in huis hebben. Daaruit bleek dat de meeste huishoudelijke apparaten, zoals de stofzuiger of de wasmachine, een fysieke knop hebben. Als je die indrukt, hoor je dat het apparaat het doet en weet je dat hij werkt.

Op basis van die onderzoeksresultaten is een tablet ontwikkeld met overzichtelijke drukknoppen per functie, met bijbehorend geluid. Die tablets zijn vervolgens getest bij een groep 70-plussers en hun familieleden. Op de tablet leerden ouderen met behulp van de YoooMFamilyapp beeldbellen, foto’s maken en versturen en spelletjes spelen.

Extra communciatiemogelijkheid

De testperiode bleek succesvol. Greet Kamminga: 'Uit de eindtest bleek dat de deelnemers de tablet intuïtief konden gebruiken. We hadden voor de zekerheid een gebruiksaanwijzing gemaakt, maar die bleek niet nodig.'

De deelnemende 70-plussers vonden het plezierig om via de app even een praatje te maken met iemand of een spelletje te doen. Door het gebruik van de tablet kregen ouderen meer mogelijkheden om met familieleden of vrienden te communiceren. 'Toen we in gesprek waren, bleek wel dat iedereen familie in het buitenland had’, vertelt Kamminga. ‘Ze onderhouden normaal gesproken contact met af en toe telefoneren en het schrijven van brieven. Soms verliezen ze dit contact door kwetsbaarheid. Voor de ouderen die de tablet gebruikten was het een hele ontdekking dat het contact ook met de app op de tablet onderhouden kan worden.'

Net echt op bezoek

Wat bij het gebruik van de tablet ook helpt, is de bijzondere lens. 'Beeldbellen is niet voor iedereen eenvoudig', heeft Kamminga gemerkt. 'Je hebt er wel speciale vaardigheden voor nodig. Met deze bijzondere 3D-lens zie je de ruimte om de beller heen. Dat maakt praten gemakkelijker, alsof je op bezoek bent bij iemand.'

Voor Greet Kamminga is de Kith&Kintablet een technische innovatie die niet meer gemist kan worden in de toekomst. 'Je kunt de app aan laten staan, zodat iemand die ziek is of te maken krijgt met dementie, altijd bereikbaar is.' Ook ziet Kamminga de welzijnsbehoefte van organisaties veranderen. 'Ik hoor nu van veel welzijnsorganisaties dat ze zich zorgen maken over de groei van het aantal senioren en de afname van het aantal vrijwilligers. Eén van de manieren om daar mee om te gaan, is te kijken naar mogelijkheden van technische innovaties. Daarom willen we verder gaan onderzoeken wat Kith&Kin voor bijdrage kan leveren.'

Meer informatie

De YooomFamilyapp is eenvoudig in gebruik en vanaf juni 2019 gratis te downloaden in de Android app store. Voor meer informatie: www.yooom.nlKith&Kin is één van de projecten van het programma Active and Assisted Living. Kith&Kin is, net als een aantal andere projecten, te vinden op het congres Slimmer Thuis op 23 mei 2019. 

Dit artikel is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website