Santeon Farmadatabase biedt ziekenhuisbreed inzicht in toepassing farmacotherapie

Na een succesvolle door ZonMw gefinancierde haalbaarheidsstudie, uitgevoerd in twee van haar ziekenhuizen, is Santeon in 2014 gestart met de realisatie van de Farmadatabase voor al haar ziekenhuizen. De Santeon Farmadatabase bevat alle in de zeven Santeon ziekenhuizen voorgeschreven geneesmiddelen en een aantal klinische kenmerken vanaf 2010. Sinds begin 2017 is de database operationeel en wordt deze ingezet om de Santeon ziekenhuizen onderling te vergelijken op toegepaste farmacotherapie en om onderzoek naar de real world effectiviteit van geneesmiddelen te faciliteren.
In het ziekenhuis toegepaste farmacotherapie is vaak kortdurend, specialistisch en kostbaar. Hiernaast is de kans groot dat beoogde uitkomsten, veelal gebaseerd op klinische studies uitgevoerd in geselecteerde patiëntpopulaties, niet worden bereikt. Om een stap te kunnen zetten richting doorlopende evaluatie van gekozen farmacotherapie en de opbrengsten daarvan, zijn hogeresolutiedata nodig over toegepaste geneesmiddelen en voor de patiënt relevante uitkomsten. 

Real time geneesmiddelgebruiksdata samenbrengen

Om in deze databehoefte te kunnen voorzien is in 2013 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om antwoord te krijgen op de vraag hoe het mogelijk is om real time geneesmiddelgebruiksdata vanuit verschillende ziekenhuisinformatiesystemen samen te brengen in één genormaliseerde database. Deze studie werd gefinancierd door een subsidie vanuit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en is uitgevoerd in twee Santeon ziekenhuizen: het Martini Ziekenhuis Groningen en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Na een positieve evaluatie is in 2014 besloten om alle Santeon ziekenhuizen te gaan aansluiten op de infrastructuur. De database kreeg vanaf dat moment de naam Santeon Farmadatabase mee. 

Vergelijken op toegepaste farmacotherapie 

Sinds begin 2017 is de database operationeel en wordt deze in toenemende mate ingezet om de Santeon ziekenhuizen onderling te vergelijken op toegepaste farmacotherapie en om onderzoek naar de real world effectiviteit van geneesmiddelen te faciliteren. Op dit moment loopt er onder andere een door het KWF gefinancierd onderzoeksproject naar de verschillen in effectiviteit van systeemtherapie tussen klinische studies en de dagelijkse ziekenhuispraktijk bij patiënten met uitgezaaide longkanker. In dit project worden data vanuit de Santeon Farmadatabase samengebracht met klinische gegevens en verzameld binnen het Santeon programma Value-Based Health Care.

Verder ontwikkelen richting lerend farmacotherapiebeleid

Het samenbrengen van verschillende databronnen is volgens Santeon de manier om verder te kunnen ontwikkelen richting een lerend farmacotherapiebeleid. De variatie tussen patiënten is zo groot dat hogeresolutiedata over zowel farmacotherapie, patiëntkenmerken als relevante uitkomsten noodzakelijk zijn om verantwoord conclusies te kunnen trekken en daadwerkelijk te kunnen bijdragen aan het versterken van de wetenschappelijke onderbouwing van richtlijnen en beleidsbeslissingen. Santeon heeft inmiddels een trusted third party betrokken om de koppeling van gegevens conform alle privacy wet- en regelgeving te verzorgen.
De rationale en technische details van de Santeon Farmadatabase zijn recent gepubliceerd in European Journal of Hospital Pharmacy.

Meer informatie