Samenwerking met Brazilië op gezond ouder worden

Samen met FAPESP, de onderzoekfinancier uit São Paulo (Brazilië), heeft ZonMw in opdracht van het Merian Fund van NWO een gezamenlijk subsidieprogramma opgestart. Deze Joint call for Healthy Ageing is erop gericht om meer te weten te komen over de biologische factoren die ervoor zorgen dat iedereen op een andere manier oud wordt. De deadline voor indienen is 3 september 2019.

Voor mensen over de hele wereld is het belangrijk om op oudere leeftijd een waardig en gezond leven te kunnen leiden. Om dit te kunnen realiseren is iemands intrinsieke capaciteit enorm belangrijk. Dit bestaat uit alle fysieke en mentale capaciteiten zoals je genetische samenstelling, persoonlijke en gezondheidskarakteristieken en de aan- of afwezigheid van ziekten.

Het doel van dit programma is om meer kennis te verkrijgen over de (bio)markers van de kwetsbaarheid van ouderen en de biologische, klinische en omgevingsfactoren die van invloed zijn op het ouderdomsproces. De belangrijkste stap om het ouderdomsproces positief te kunnen beïnvloeden, is door de onderliggende mechanismes te begrijpen.

Aanvragen

Wilt u een aanvraag indienen voor deze subsidieoproep? Dat kan via de subsidieoproep op de ZonMw website. In de oproep vindt u tevens meer informatie over de voorwaarden waaraan een indiening moet voldoen.

ZonMw en het Merian Fund

Het Merian Fund is een fonds waarin de internationale samenwerking met opkomende wetenschapslanden en ontwikkelingslanden een belangrijke rol vervult. Flexibiliteit in thema’s en partnerlanden staat bij het organiseren van bilaterale en multilaterale financieringsrondes vanuit het Merian Fund voorop. De rode draad vormt onderzoek dat het wereldwijd bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ondersteunt. Domeinen en instituten van NWO en van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA dragen bij vanuit eigen expertise, instrumenten en netwerk, de uitvoering van de subsidieoproepen ligt bij WOTRO Science for Global Development.

Vanuit dit fonds heeft NWO ZonMw gevraagd om dit subsidieprogramma te ontwikkelen en uit te voeren.

Meer informatie