Ruim 1 miljoen euro is toegekend voor onderzoek naar effectief tabaksontmoedigingsbeleid. Het geld is beschikbaar gesteld door de gezondheidsfondsen Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, de Trombosestichting en het Diabetes Fonds. De fondsen willen beleidsonderzoek naar tabaksontmoediging stimuleren om te komen tot een Rookvrije Generatie.

 

Vijf projectteams doen onderzoek naar de ontwikkeling en invoering van effectief nationaal en lokaal tabaksontmoedigingsbeleid. De projecten worden uitgevoerd bij het AMC, het Erasmus MC, onderzoeksinstituut IVO, het Trimbos-instituut en de Universiteit van Maastricht.

Projecten tabaksontmoedigingsbeleid

Welke 5 projecten zijn gefinancierd binnen de Onderzoeksoproep Tabaksontmoedigingsbeleid 2018? Het gaat om deze projecten:

  • Reacties op geplande tabaksontmoedigingsmaatregelen (Onderzoeksinsitituut IVO)
  • Uitbreiding van rookvrije zones: hoe beschermt dit kinderen en wat is er voor nodig om ze in Nederland in te voeren? (Erasmus MC)
  • De impact van het verhogen van tabaksaccijns op het roken in Nederland (Universiteit Maastricht)
  • Evaluatie van het uitstalverbod op tabak in Nederland (Universiteit van Amsterdam)
  • Meeroken op openbare plekken in de buitenlucht: wat doet dat met de luchtkwaliteit? (Trimbos-instituut)

Meer informatie over deze projecten vindt u op de website van het Longfonds.

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

De geselecteerde onderzoeken zijn gebaseerd op de Onderzoeksagenda tabaksontmoediging van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) die in samenwerking met onder meer wetenschappers, gezondheidsfondsen, ZonMw en de partners van de ANR tot stand is gekomen.

Consortia Tabaksontmoediging

Op dit moment werken ook 4 consortia aan effect- of implementatieonderzoek naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies. Deze samenwerkingsverbanden zijn ontstaan door onze subisidieronde (2017) i.s.m. Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De onderwerpen waar deze consortia aan werken zijn - net als de 5 bovengenoemde projecten - gebaseerd op de Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website