Hoe kunnen roeiers geholpen worden om hun roeitechniek te optimaliseren? En hoe komt een schaatser tot zijn of haar ideale schaatsslag? Dat is onderzocht in 2 van de projecten van het Onderzoeksprogramma Sport 2012-2017. Een extra verspreidingsimpuls in 2018 maakte mogelijk om de resultaten beter beschikbaar te maken. In aanvulling op de 3 reeds eerder verschenen filmpjes, stellen we u graag de resultaten van de laatste 2 voor.

Optimalisatie van voortstuwing over en door het water

Doel van het project was om roeiers te helpen hun bewegingstechniek te optimaliseren door nieuwe meetsystemen en vormen van feedback te ontwikkelen. Er is een systeem ontwikkeld waarmee kan worden nagegaan hoe de bewegingsuitvoering moet worden aangepast om zo efficiënt mogelijk over het water te bewegen met bijbehorende feedback. Heeft deze nieuwe vorm van feedback meerwaarde ten opzicht van de standaard training?

Real-time feedback schaatsprestaties

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag is een dynamisch computermodel van een schaatser ontworpen. Daar is een bijpassende ‘klapmeetschaatsen’, die de afzetkrachten van een schaatser continu meten en de data draadloos verzenden, ontwikkeld. Is het inmiddels mogelijk om schaatsers en coaches tijdens trainingen real-time van visuele feedback te voorzien?

Extra impuls

In het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen kregen afgeronde projecten van het Onderzoeksprogramma Sport 2013-2016 een extra verspreidingsimpuls, een zogenaamd Verspreidings- en implementatie-impuls (VIMP). Het doel van deze extra impuls is het beter beschikbaar maken van de ontwikkelde kennis en innovaties voor de eindgebruikers. 5 van deze projecten kozen ervoor om hun onderzoeksresultaten vast te leggen op film.
Een van de speerpunten van programma is om de resultaten van afgerond sport- en beweegonderzoek goed te verspreiden en in te voeren in de praktijk.
Financiers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en NOC*NSF.
De twee projecten waarover deze filmpjes gaan zijn gefinancierd door NWO-domein TTW.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website