Roadmap voor cliëntenparticipatie in richtlijnontwikkeling

Er is steeds meer aandacht voor cliëntenparticipatie bij de ontwikkeling van richtlijnen. Het opzetten van betekenisvolle participatie kan echter best lastig zijn. Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit ontwikkelde daarom een roadmap voor richtlijnontwikkeling die naast inspiratie ook handvatten biedt om participatie van ouders, jongeren en kinderen vorm te geven binnen richtlijnontwikkeling.

Net zoals een zorgprofessional een ander perspectief heeft dan een cliënt, zo heeft een kind een ander perspectief dan een volwassene. Cliënten beschikken over unieke ervaringskennis: zij weten als geen ander hoe het is om hún leven te leiden en hoe het als cliënt is om in contact te komen met de zorg. De ervaringen, voorkeuren en waarden van cliënten zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van een evidence based werkwijze.

Hoe kan ik de roadmap gebruiken?

De nieuwe roadmap biedt inspiratie en denkrichtingen, aangevuld met praktische informatie. Waarom is participatie van belang? Wat is het verschil tussen het betrekken van jeugdigen en volwassenen? Hoe zorg je voor betekenisvolle participatie binnen richtlijnontwikkeling en hoe geef je dit vorm? Hoe werf je ouders, jongeren en kinderen voor je onderzoeksproject?

Bij elke stap van het richtlijnontwikkelingsproces worden praktische handvatten gegeven om de participatie in die specifieke stap vorm te geven. De roadmap biedt daarnaast veel inspirerende praktijkvoorbeelden en is ook te gebruiken voor onderzoeksprojecten buiten richtlijnontwikkeling.

ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Het programma heeft als doel om de kwaliteit van de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg te verbeteren door de ontwikkeling en herziening van JGZ-richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren en producten ter ondersteuning van de implementatie. Hiermee worden professionals uitgerust met kennis en vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen, draagt het programma bij aan uniformering van de beroepsbeoefening en aan kwaliteitsverbetering van en kwaliteitsborging in JGZ-organisaties. Het programma draagt zo bij aan de fysieke, psychische en sociale gezondheid van kinderen in Nederland en aan de ondersteuning van ouders in de opvoeding.

Meer weten?

Onderwerpen