Binnen het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) is het versterken van de impact van onderzoeksresultaten een van de prioriteiten. In dat kader verzorgde ERA-NET HDHL-INTIMIC in samenwerking met EIT FOOD een training voor jonge onderzoekers. Centraal stond de vertaling van onderzoeksresultaten naar maatschappelijke impact, in dit geval door onderzoek en innovatie beter te verbinden.

Van 19 onderzoeksgroepen namen 21 jonge onderzoekers (studenten en post-docs) deel aan de 5-daagse training. De deelnemers konden hun onderzoek eens van een andere kant bekijken. Aan bod kwamen vragen als: welke impact genereer ik met mijn onderzoeksresultaten? Wie zit erop te wachten? Wat kunnen mijn beoogde gebruikers met de resultaten? Hoe communiceer ik beter over mijn project? Hoe ontwikkel ik ondernemersvaardigheden?
Voor de deelnemers stonden verschillende stakeholders uit het voedselveld klaar om vragen te beantwoorden tijdens een netwerkevent. Dat waren vertegenwoordigers van de voedingsindustrie, ondernemers, investeerders, publieke financieringsorganisaties en beleidsmakers.

Positieve ervaring

De deelnemers gaven bij de evaluatie aan veel geleerd te hebben en dat ze de training graag aanbevelen aan hun collega’s. Zo gaf een deelnemer aan dat zijn manier van denken over echte impact door de training is veranderd – echt een andere mindset. Heel prettig vond men dat de theorie meteen toegepast werd op het eigen project/idee.
Een begeleider liet weten erg onder de indruk te zijn van de slotpresentaties van de deelnemers. ‘Het was interessant om te zien hoe de deelnemers erin slaagden samen te werken, van elkaar te leren en als team hun ideeën aan de anderen wisten over te brengen’.

Conclusie

Door vanuit een ander perspectief naar hun onderzoek te kijken, hebben de jonge onderzoekers meer geleerd over het bereiken van impact met hun onderzoeksproject. De tijd gaat uitwijzen of de training een direct effect zal hebben op de projecten waar de deelnemers nu mee bezig zijn. De verwachting is dat de training ertoe heeft geleid dat jonge onderzoekers in de toekomst blijven samenwerken.

Vervolg

Momenteel worden de mogelijkheden voor vervolgactiviteiten onderzocht. Wilt u meer over deze training weten? Stuur uw vraag naar JPI-HDHLCalls@agencerecherche.fr.

Meer informatie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website