Op het toonaangevende EURETINA congres in Barcelona, georganiseerd voor Europese retina specialisten en onderzoekers, heeft TopZorg-onderzoeker Henk de Jong belangrijke onderzoeksresultaten laten zien. Voor het eerst is een gunstig effect aangetoond van preoperatieve houdingsadviezen bij netvliesloslatingen. Hij vertelt erover in een MEDtalk, zie hieronder.

Afbeelding van progressie en regressie van netvliesloslating
Klik op de afbeelding om volledig te bekijken

De Jong doet onderzoek naar dit houdingsadvies bij patiënten met macula-aan netvliesloslatingen in het kader van het experiment TopZorg.

Zwaartekracht

Wanneer er een scheur in het netvlies ontstaat, kan er vocht uit de glasvochtruimte onder het netvlies komen waardoor het netvlies loslaat van zijn onderlaag. Het losgelaten deel kan dan niet goed meer functioneren. Dit is in het bijzonder een probleem als het centrale deel van het netvlies, de macula, ook losgelaten heeft, waardoor het centrale zicht beschadigd raakt. Bij de progressie van netvliesloslatingen spelen mogelijk zowel hoofd- en oogbewegingen als ook de zwaartekracht een rol.

Houdingsadviezen onderbouwd

Daarom worden er traditioneel preoperatief houdingsadviezen gegeven met als doel de kans te minimaliseren dat een aanliggende macula loslaat in de periode tussen diagnose en operatie. Omdat deze houdingsadviezen belastend zijn voor de patiënt én kostbaar zijn, ging De Jong op zoek naar een onderbouwing voor het houdingsadvies. Uit het onderzoek van De Jong blijkt dat het houdingsadvies een gunstig effect heeft.

Meer informatie

Impactbrochure 'Optimising treatment of retinal detachment' (5 MB)


Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website