ZonMw is betrokken bij verschillende nationale en internationale initiatieven rond onderzoek aan zeldzame ziekten.

Nationaal:

In de afgelopen jaren heeft ZonMw een bijdrage geleverd aan het beleid van het ministerie op het gebied van zeldzame aandoeningen. 

Internationaal:

Binnen het ERA-Net programma E-Rare is de subsidieronde JTC 2018 afgerond. Er namen 21 onderzoekfinancieringsorganisaties uit 18 landen mee. Er zijn 13 projecten rond onderzoek aan zeldzame ziekten gehonoreerd. Bij 2 van deze projecten is een Nederlandse onderzoeker de coördinator en bij 6 andere projecten is een Nederlandse partner betrokken.

Het nieuwe, 5-jarige programma EJP RD (European Joint Programme on Rare Diseases) is op 1 januari 2019 gestart. Dit programma brengt direct- en indirect 130 instituten uit 35 landen bij elkaar om verschillende activiteiten rondom onderzoek aan zeldzame ziekten uit te voeren. Dit is een groot programma dat circa 100 miljoen euro omvat waarvan 55 miljoen euro van de Europese Commissie.

Vanuit Nederland zijn ZonMw, de universitair medische centra uit Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en de Universiteit van Maastricht betrokken.

Meer informatie over het programma EJP RD.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website