‘Als tandarts-geriatrie – er zijn er zo’n twintig in Nederland – heb je speciaal oog voor de relatie tussen mondproblemen en de rest van iemands gezondheid en welzijn. Sinds tien jaar houd ik alleen nog praktijk in verpleeghuizen. Ik ben aangesloten bij Zorggroep Chronos in Den Bosch. De specialisten ouderengeneeskunde gaan al op huisbezoek. Mijn streven is dat ook wij dat structureel gaan doen, op verwijzing door de huisarts. De tandartsen hier in Den Bosch vragen mij nu al om op huisbezoek te gaan bij oudere patiënten die niet meer naar ze toe komen. Dan kan ik beoordelen of een behandeling nodig is.

portret van een man

Meerwaarde onderzoeken

In 2020 komt er een nieuwe financieringsvorm voor geneeskundige zorg voor specifieke doelgroepen. Daar zit de specialist ouderengeneeskunde in, maar de tandarts geriatrie niet. Ik zou willen aantonen dat het werkt wat wij doen. In het veld leeft die overtuiging al sterk. Ik heb voortdurend werkbezoeken en ook studenten komen graag een dag meelopen. Bij mijn collega-tandartsen is het nog wel lastig. Dat zijn toch vaak techneuten, die niet zo’n oog hebben voor multidisciplinair samenwerken. Terwijl ik vind dat wij daar als tandartsen juist een rol in hebben, waarmee we ook veel maatschappelijke kosten kunnen besparen. Om dat aan te tonen, moeten we de meerwaarde goed kunnen onderzoeken.

Weigerachtige cliënten

Ook voor verzorgenden is een gezonde mond belangrijk; die is simpelweg makkelijker te verzorgen dan een ongezonde mond. Ik heb 150 verzorgenden gevraagd: wat is vooral jullie probleem? Dat is de weigerachtige cliënt. En waarom weigert een cliënt? Omdat hij of zij pijn in de mond heeft en niet snapt wat we aan het doen zijn. Ik heb inmiddels tientallen teams hierover bijgeschoold en tips gegeven hoe de cliënt wel zijn of haar  mond open doet als je dat vraagt. Dan ben je sneller klaar én op een plezieriger manier. Dat scheelt enorm, ook in kosten.

Gezamenlijk plan

In de verpleeghuizen gaat het over het algemeen wel goed, maar juist onder thuiswonende ouderen bereiken we veel mensen nu niet, Daar zie je zulke schrijnende dingen… Mensen die niet meer kunnen eten, die hun kauwvermogen kwijt zijn, die pijn lijden. Als ik bij zo iemand kom, maak ik een plan, met alle betrokkenen rondom de patiënt, inclusief de mantelzorg. In dat plan staat ook dat de oudere in kwestie niet drie keer naar de praktijk hoeft, maar dat hij of zij in één keer klaar is. Ik kan niet iemand van Alzheimer afhelpen, maar ik kan wel zorgen dat de mond weer gezond is.’

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website