In Nederland verbreken naar schatting jaarlijks zo’n 64 duizend paren hun huwelijk of samenwoonrelatie. In veel gevallen zijn er ook kinderen betrokken. Als ouders gaan scheiden, zijn ze niet langer partners, maar blijven ze wel samen de ouders van hun kinderen. Dit brengt extra vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als ouder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe werkt dat, ouderschap na scheiding? Hoe communiceer je over deze onderwerpen met de andere ouder?

Informatie en concrete tips 

In Nederland is het zoeken naar praktische informatie na een scheiding. Bij wie kun je terecht? Waar doe je goed aan? Wie geeft raad? Veel ouders worstelen na de scheiding met dergelijke vragen over het vormgeven van ouderschap na scheiding. De training ScheidingsATLAS gaat hierop in door gescheiden ouders informatie te geven en te ondersteunen, en geeft concrete tips over ondersteuning van kinderen en communicatie met de andere ouder.

Twee varianten

De ScheidingsATLAS is ontwikkeld voor het project ‘Kortdurende en laagdrempelige opvoedondersteuning voor gescheiden ouders; de effectiviteit van een e-healthmodule en groepsbegeleiding’. “Er zijn 2 varianten” vertelt projectleider Mariska Klein Velderman. “De vorm verschilt, maar de inhoud is hetzelfde. Je kunt een groepstraining volgen van 2 bijeenkomsten van elk 3 uur. Die bijeenkomsten worden sinds begin 2018 gegeven door Schoolformaat in de Haagse regio en door Humanitas in Almere. Daarnaast is er ook een online training van 6 sessies. In korte filmpjes komen experts en gescheiden ouders aan het woord, en ouders krijgen tips en informatie. Verder spelen acteurs enkele herkenbare scènes. De sessies worden afgesloten met quiz-achtige vragen, zodat ouders kunnen zien of ze de essentie hebben begrepen. En ze krijgen feedback op hun antwoorden. Iedere deelnemer krijgt ook het handboek, een naslagwerk waarin je dingen rustig kunt nalezen.”

Oproep: gescheiden ouders kunnen gratis meedoen!

In een (quasi-)experimenteel onderzoek onderzoekt TNO de effectiviteit van beide interventievarianten van de ScheidingsATLAS. In het kader van het evaluatieonderzoek kunnen ouders gratis deelnemen aan de training. Op de aanmeldpagina is meer informatie te vinden over de interventie en kunnen ouders zich aanmelden voor deelname aan de online training. Wilt u zich aanmelden voor de groepstraining in de regio Haaglanden of Almere, dan kunt u hierover informatie vinden in de flyers van ScheidingsATLAS op de website van TNO.

Meer weten?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website