Marie-José van Tol (37) heeft de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Social Sciences ontvangen voor haar onderzoek naar de vele factoren die bijdragen aan het ontstaan van depressies en andere psychiatrische aandoeningen. De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.

Marie-José van Tol
Fotografie: Jussi Puikkonen/KNAW

De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de tweejaarlijkse Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst (in totaal 10 prijzen). De award ceremonie vindt op 27 september 2018 plaats in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De jury noemt Marie-José van Tol een getalenteerd, creatief en gedreven onderzoeker die niet alleen vele disciplines combineert, maar ook in andere opzichten een verbinder is. Zo is ze een van de oprichters en op dit moment voorzitter van de Young Academy Groningen.

Over Marie-José van Tol

Marie-José van Tol is universitair docent en onderzoeker aan de sectie neuropsychologie van de afdeling neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van Tol studeerde klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2011 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over MRI-onderzoek bij patiënten met depressie of angststoornissen.

Het onderzoek

Het onderzoek van Marie-José van Tol richt zich op het ontrafelen van de vele factoren die mensen kwetsbaar maken voor depressies, angststoornissen, suïcidaliteit, schizofrenie en andere ingrijpende psychiatrische aandoeningen. Haar werk is bij uitstek interdisciplinair: ze combineert kennis en methoden uit velden zoals klinische psychiatrie, neuropsychologie, cognitieve psychologie, neuroradiologie en neurowetenschappen.

Van Tol betrekt een breed spectrum aan invloeden in haar zoektocht naar de achtergrond van psychische kwetsbaarheden. Zo neemt ze ook de aanwezigheid van andere psychiatrische aandoeningen, het beloop van de ziekte, effecten van behandelingen, erfelijke risico’s, persoonlijkheidsfactoren en vroege trauma’s in haar analyses mee. In haar onderzoek maakt ze gebruik van innovatieve neuro-imaging-technieken en analysemethoden.

Subsidie

Vanuit ZonMw ontvangt zij subsidie voor 2 projecten:

  • Een persoonsgebonden Veni-subsidie voor het project 'Boosting Resilience for Relapse: individual prediction and understanding of preventive-treatment success for lowering the risk for relapse in major depression'

Bron: KNAW

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website