Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een belangrijke oorzaak van lagere luchtweginfecties bij jonge kinderen over de hele wereld. Het is ook een van de meest voorkomende oorzaken van ziekenhuisopnames bij kinderen tijdens het winterseizoen.

Kind met zakdoek snuit neus

De opleving en circulatie van RSV

In Nederland komen jaarlijks RSV-epidemieën voor in de winter, met een piek in de periode van november t/m januari. In de winter van 2020/2021 waren RSV en andere virale infectieuze luchtwegaandoeningen vrijwel afwezig. Dit kwam door de volksgezondheidsmaatregelen om de COVID-19 pandemie onder controle te krijgen. Maar sinds begin juni 2021 begon RSV te circuleren in de regio Rotterdam en verspreidde het zich daarna snel naar de rest van Nederland. Met als gevolg grote capaciteitsproblemen op ziekenhuisafdelingen en pediatrische intensive care units (PICU’s).

Zomerse uitbraak in kaart brengen

Een uniek consortium bestaande uit:
•    hoofden van alle academische kindercentra,
•    de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde,
•    het RIVM,
•    en de Public Health School of Yale,
richt zich op onderzoek rond de zomerse RSV uitbraak om zich te kunnen voorbereiden op de komende winterse RSV-epidemie. Sinds juni 2021 worden gegevens verzameld over wekelijkse RSV-gerelateerde ziekenhuisopnames bij kinderen jonger dan 2 jaar in deelnemende ziekenhuizen in Nederland.

Een nieuwe uitbraak inschatten

Door de start van dit project krijgt het consortium met de gegevens meer inzicht in de RSV-uitbraak die zich in de zomer van 2021 manifesteerde en kan de omvang van nieuwe RSV-epidemieën in de winter worden ingeschat. De gegevens zijn van groot belang om de capaciteit op pediatrische afdelingen en PICU’s op nationaal niveau te beheren en het gebruik van middelen te optimaliseren. Daarnaast kunnen de resultaten van dit onderzoek bijdragen aan de RSV-preventie strategie in Nederland.

Meer informatie

•    over het onderzoek: Clinical and sero-epidemiological analysis of the Dutch RSV summer epidemic to prepare for next winter
•    over onderzoek naar Infectieziektebestrijding
•    over Gezondheidsbescherming

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website