Onderzoek naar ‘onderwijs en jongeren in een veerkrachtige samenleving’ begin 2018 van start

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft, als onderdeel van de Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda, 3 aanvragen gehonoreerd binnen het thema ‘onderwijs en jongeren in een veerkrachtige samenleving’.

Gelijke kansen voor een diverse jeugd

Prof. dr. Monique Volman (UvA) en prof. dr. Judi Mesman (UL) zijn projectleiders van 1 van de 3 gehonoreerde projecten binnen het thema jeugd. Hun aanvraag draagt de titel ‘Gelijke kansen voor een diverse jeugd.’ Een breed samengesteld consortium gaat de processen en mechanismen in de veranderende omgevingen waarin jongeren opgroeien en die kunnen bijdragen aan kansen(on)gelijkheid onderzoeken. Ze gaan onder meer in op de toenemende diversiteit in de schoolklas, de opkomst van schaduwonderwijs, de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg, mogelijkheden van wijkteams in de jeugdhulpverlening en mogelijkheden van de jeugdgezondheidszorg bij een stapeling van risicogedrag.

Overige goedgekeurde aanvragen

De andere 2 goedgekeurde aanvragen die aansluiten op het thema ‘onderwijs en jongeren in een veerkrachtige samenleving’ zijn ‘NeuroLabNL: Optimale condities voor leren en veiligheid van jongeren’ (hoofdaanvrager Universiteit Leiden) en ‘JOIN Jongeren in een veerkrachtige samenleving. Naar nieuwe arrangementen voor inclusiviteit en participatie’ (hoofdaanvrager Universiteit Utrecht).
Het project NeuroLabNL maakt gebruik van kennis over gedrag en hersenen om beter te begrijpen hoe jongeren nieuwe kennis en vaardigheden leren, omgaan met uitdagingen in de maatschappij en hoe ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. JOIN ontwikkelt en beproeft nieuwe instrumenten en arrangementen die de participatie van (kwetsbare) jongeren versterken en daarmee ook de samenleving inclusiever en veerkrachtiger maken.

De financiering van de toegekende aanvragen bedraagt maximaal €2,5 miljoen per aanvraag. Uiterlijk 1 januari 2018 gaan de projecten van start. De onderzoeken worden uitgevoerd door breed samengestelde consortia. Binnen 3 jaar zullen kennis en producten worden opgeleverd die bruikbaar zijn voor de praktijk.

Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda

In september vorig jaar besloot het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om 20 miljoen vrij te maken voor de Startimpuls. Het bedrag is bestemd voor thematisch onderzoek binnen 3 onderwerpen: onderwijs en jongeren in een veerkrachtige samenleving, digitalisering als aanjager en vernieuwing en natuurwetenschappelijke kennis als bron van vernieuwend vermogen.

Meer informatie