Fysisch-chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees ontvangen op 13 september de NWO-Spinozapremie. Dat heeft NWO-voorzitter Jos Engelen vandaag bekendgemaakt. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en bestaat uit een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal 4 in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren.

Commissie

Voor een Spinozapremie worden wetenschappers voorgedragen. Dit jaar ontving de Spinozacommissie 37 voordrachten. Op basis van de voordracht maakt een internationale en wetenschapsbreed samengestelde commissie een shortlist van maximaal 8 kandidaten. Per kandidaat gaan commissieleden in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen. Mede op basis van deze gesprekken kwam de commissie dit jaar tot 4 wetenschappers die zij bij NWO voordroegen voor de Spinozapremie. Voor de toekenning van een NWO-Spinozapremie telt internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit als belangrijkste criterium.
Wilhelm Huck en Mihai Netea zijn verbonden aan de Radboud Universiteit, Lodi Nauta en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 81 Spinozalaureaten.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vindt plaats op dinsdag 13 september 2016 in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking vertellen de laureaten wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website