Nieuwe subsidieoproepen: Kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden

Sinds 2015 werkt ZonMw intensief samen met V&VN – de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden – aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden die helemaal vanuit de verpleegkundige zorg ontwikkeld worden. Er staan op dit moment 8 nieuwe subsidieoproepen open.

Subsidieoproepen

Er staan op dit moment 8 nieuwe subsidieoproepen open binnen het programma 'Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden'. Het gaat om zowel de ontwikkeling van nieuwe kwaliteitsstandaarden als om een update van bestaande kwaliteitsstandaarden. Ook is er een oproep over onderzoek op het gebied van implementatie van kwaliteitsstandaarden. 

Nieuwe onderwerpen 

7 subsidieoproepen betreffen nieuwe onderwerpen voor de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden. 6 (andere) kwaliteitsstandaarden zijn op dit moment al in ontwikkeling. 
Wat zijn de onderwerpen van de nieuwe subsidieoproepen dit najaar?
  • Zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL)
  • Medicatietrouw
  • Signalering en preventie van zorginfecties
  • Zorgmijding 
  • Voedings- en Vochttekort
  • Veranderd seksueel functioneren 
  • Voor Toedienen Gereed maken van Medicatie (VTGM)

Extra aandacht voor implementatie 

Dankzij de kwaliteitsstandaarden zijn de verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden straks toegerust met kennis en vaardigheden om het handelen te onderbouwen en om hen te ondersteunen bij het kiezen van de juiste zorgopties. Om dit te bereiken is goede implementatie noodzakelijk. De achtste subsidieoproep richt zich dan ook op onderzoek naar de gebruikswijze van kwaliteitsstandaarden en de vormen van implementatie die daarop aansluiten. De nieuwe kwaliteitsstandaarden moeten ondersteunend zijn aan  een manier van werken, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn.

Aanvraag indienen

Werkt u voor een organisatie, instituut of samenwerkingsverband en hebt u aantoonbaar ervaring met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden in combinatie met kennis over bovengenoemde onderwerpen? Dan bent u van harte uitgenodigd een aanvraag in te dienen. 
U vindt de 8 subsidieoproepen in de subsidiekalender van ZonMw. U kunt indienen tot 23 november 2017. Meer informatie inclusief een overzicht van de 8 subsidieoproepen vindt u op de programmapagina Kwaliteit van zorg – ontwikkeling kwaliteitsstandaarden

Samenwerking V&VN

ZonMw coördineert de ontwikkeling én update van kwaliteitsstandaarden en zet de subsidierondes uit. V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, prioriteert de inhoudelijke onderwerpen op basis van de behoefte uit de praktijk en richt een ondersteuningsstructuur in.