De GIZ (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften) is ontwikkeld binnen de Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd. Door samenwerking tussen onderzoeker met praktijk en het betrekken van de cliënten is deze gebaseerd op wetenschappelijke en professionele inzichten én afgestemd op behoeften van ouders, jeugdigen en professionals.

De komende jaren worden diverse onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit en toepasbaarheid van de methodiek in kaart te brengen.

  • Eind 2016 is een project gestart om de GIZ-methodiek aan te passen, zodat het toepasbaar is in de kraamzorg. Ook daar groeit de behoefte om meer gezamenlijke besluiten te nemen en de zorgbehoefte in kaart te brengen. TNO ontwikkelt een aangepaste GIZ en test deze. Lees meer over Kraamzorg op maat.
  • De GIZ-methodiek gaat met zijn tijd mee! In 2017 start TNO met de ontwikkeling van een digitale GIZ. Deze digitale tool zal aansluiten op de behoeften van gebruikers en wordt uitvoerig getest met JGZ-professionals en jeugdwerkers. Lees meer over digitale GIZ.
  • In april 2016 startte de GGD Hollands Midden met een 2,5 jaar durend effectiviteitsonderzoek naar de GIZ-methodiek bij ouders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Ze kijken naar de mate van overeenstemming tussen professional en ouder, maar ook naar de ervaringen en behoeften van ouders waarbij de GIZ-methodiek is toegepast. De dataverzameling is in volle gang. Lees meer over effecten op motivatie, gedrag en zorgbehoeften.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website