Tijdens het nationaal congres wijkverpleging op 13 juni jl. heeft minister De Jonge van het ministerie van VWS certificaten uitgereikt aan de nieuwe lichting ambassadeurs voor de wijkverpleegkundigen. Dit is de vijfde groep die het ambassadeurstraject voor wijkverpleegkundigen afrondt. In totaal zijn er nu 75 wijkverpleegkundigen opgeleid.

Hugo de Jonge en ambassadeurs wijkverpleegkundigen

Afspraak met minister de Jonge

De uitreiking van de certificaten werd door de aanwezige ambassadeurs benut om -zowel met de ambassadeurs wijkverpleegkundigen als de ambassadeurs verzorgenden in de wijk- met de minister een afspraak te maken om op 14 augustus verder te praten. Met het Kwaliteitskader Wijkverpleging en de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging, zijn er meer dan voldoende onderwerpen te bespreken. 

Vertegenwoordigen beroepsgroep

De ambassadeurs volgden trainingsdagen, kregen op maat coaching over leiderschap en hebben leren lobbyen, onderhandelen en omgaan met de media. Deze 75 kanjers hebben nu de tools in handen om de beroepsgroep, ook op landelijk niveau, nog beter te vertegenwoordigen en gezamenlijk de visie op het vak verder te ontwikkelen. 

Na de zomer start een nieuwe lichting wijkverpleegkundigen met het ambassadeurstraject. Het traject met coaching en trainingen duurt 9 maanden.

Eindevaluatie ambassadeurstraject 

‘Door het ambassadeurstraject hebben de wijkverpleegkundigen een krachtiger positie’, vertelt Nienke Bleijenberg in een interview met Zorgvisie. Ze onderzocht op uitnodiging van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en ZonMw de effecten van 5 jaar ambassadeurstraject voor wijkverpleegkundigen en bracht deze in beeld in de infographic ‘Eindevaluatie Ambassadeurstraject voor de wijkverpleegkundige’

Programma Zichtbare schakel

Het ambassadeurstraject voor wijkverpleegkundigen is een initiatief van beroepsvereniging V&VN en het programma Zichtbare schakel.

Meer ambassadeurs

Naast de ambassadeurs wijkverpleegkundige, leidt V&VN ook ambassadeurs op voor jeugdverpleegkundigen en ambassadeurs voor verzorgenden in de wijk.

Dit artikel stond in de nieuwsbrief Kwaliteit van Zorg, editie juni 2018. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website