Nieuw programma Richtlijnen JGZ van start

Om JGZ-richtlijnen te herzien en ontwikkelen start ZonMw met de uitvoering van het programma Richtlijnen JGZ 2019-2024. Nieuw in dit vervolgprogramma is het modulair inrichten van nieuwe en bestaande richtlijnen. Zo zijn de richtlijnen gemakkelijker te raadplegen door de JGZ-professionals en is het actualiseren eenvoudiger. ZonMw werkt nauw samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ), de beroepsverenigingen en het veld.

In opdracht van het ministerie van VWS stimuleert ZonMw sinds 2007 de ontwikkeling en herziening van richtlijnen. De missie van het programma is JGZ-professionals met richtlijnen ondersteunen in hun werk. De richtlijnen helpen bij uniform en wetenschappelijk onderbouwd werken in de JGZ. Met uiteindelijk doel: het bevorderen van een gezonde jeugd.

Dit nieuwe programma bouwt voort op het programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Er zijn inmiddels ruim 30 richtlijnen ontwikkeld en in gebruik door de JGZ. Het betreft richtlijnen als Taalontwikkeling, Afwijkende lengtegroei, Ondergewicht en Opsporen van oogafwijkingen.

Modulaire richtlijnen

Het is belangrijk dat JGZ-richtlijnen goed aansluiten op nieuwe wetenschappelijke kennis en op behoeften uit het werkveld. Hierbij is een flexibele aanpak van richtlijnonderhoud essentieel. De komende jaren wordt gewerkt aan een werkwijze om JGZ-richtlijnen te herzien en te beheren door een modulaire vormgeving.

Modulair vormgegeven richtlijnen kunnen gedeeltelijk herzien of aangevuld worden wanneer hier aanleiding toe is. Dat is efficiënter dan een richtlijn geheel te herzien, zoals nu het geval is. Ook is samenhang tussen richtlijnen gemakkelijker in kaart te brengen. Modules kunnen naar elkaar verwijzen en onder meerdere richtlijnthema’s terugkomen, zodat professionals gelijke informatie bij verschillende thema’s krijgen. Bijvoorbeeld een module over meten en wegen is bruikbaar voor de richtlijnen Ondergewicht, Overgewicht en Lengtegroei.

Verdere ontwikkeling van richtlijnen

In het programma ligt de focus op de herziening van bestaande richtlijnen. Ook worden zo nodig nieuwe richtlijnen ontwikkeld. En wordt het gebruik van de richtlijnen door JGZ-professionals gefaciliteerd door bijvoorbeeld bijeenkomsten, e-learnings en het richtlijnenspel. Daarnaast wordt de aansluiting gezocht bij richtlijnen van aanverwante beroepsgroepen.

Richtlijnen vóór en dóór JGZ-professionals

Richtlijnen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het professioneel handelen in de JGZ. Om hier goed op aan te sluiten, is in het nieuwe programma uw bijdrage weer zeer welkom. U kunt aan de ontwikkeling van richtlijnen bijdragen door deel te nemen aan de werkgroepen en praktijktesten of meedoen met de landelijke commentaarrondes.

De beroepsverenigingen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA zijn eigenaar van alle JGZ-richtlijnen. Het NCJ is samen met ZonMw regievoerder op het proces en stimuleert implementatie van de JGZ-richtlijnen. Alle richtlijnen zijn te raadplegen op de website van het NCJ en via de JGZ-richtlijnenapp. Ook met het JGZ-richtlijnenspel houdt u uw kennis snel en laagdrempelig actueel.

Budget en subsidieoproep

Het programma heeft een totaalbudget van €6 miljoen. De subsidietoekenningen vinden plaats in de periode 2020 tot en met 2024. De eerste subsidieoproep gaat naar verwachting in het voorjaar van 2020 open.

Meer weten?