Op 13 december is het leerboek ‘Verpleegkundige Ondersteuning bij Zelfmanagement en Eigen Regie’ verschenen. Het boek is samengesteld door AnneLoes van Staa, Lausanne Mies en Ada ter Maten-Speksnijder en kwam tot stand dankzij subsidie van ZonMw.


1 op de 3 Nederlanders leeft met een chronische aandoening. Verpleegkundigen kunnen het verschil maken door deze mensen te helpen met de ziekte om te gaan in het dagelijks leven. Ondersteuning bij zelfmanagement van patiënten hoort tot de kern van verplegen. Dit nieuwe leerboek bereidt verpleegkundigen voor op deze kerntaak.

Zelf bepalen

Zelfmanagement gaat op de eerste plaats over 'zelf bepalen': een balans vinden tussen uitdagingen van de aandoening, medische mogelijkheden en kwaliteit van leven. Het boek leert hoe u samenwerkt met patiënten en hun familie; als gelijkwaardige partners. Ook wordt aandacht besteed aan het ondersteunen van mensen met lage gezondheidsvaardigheden of van mensen in de palliatieve fase, aan ethische dilemma’s en aan de mogelijkheden van eHealth.

Online omgeving: video’s en verhalen

Het boek is verrijkt met een online leeromgeving met verhalen en videoportretten van patiënten met uiteenlopende chronische aandoeningen, zoals diabetes, dementie, bipolaire stoornis en borstkanker. In de online leeromgeving vindt u ook authentieke registraties van verpleegkundige consulten: levensechte ontmoetingen met patiënten, in de spreekkamer en thuis. 

Vijf tips voor zelfmanagementondersteuning

- Geef aandacht aan emoties, vraag door en wees betrokken
- Geef ruimte voor eigen regie en zelfredzaamheid
- Vraag naar behoefte aan informatie en vraag toestemming om advies te geven
- Benut ervaringskennis van de patiënt
- Betrek familie erbij en geef hen aandacht

Onderzoeksprogramma NURSE-CC

Het leerboek is tot stand gekomen dankzij ons subsidieprogramma Tussen Weten en Doen II. Hiermee subsidieert ZonMw het onderzoeksprogramma NURSE-CC; een gezamenlijk programma van onderzoekers en verpleegkundigen van Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie

Website van NURSE-CC
- Bekijk het filmpje van de boeklancering op 13 december 
- Bestel het boek in de webshop van uitgever BSL

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website