“Samen zingen maakt herinneringen, verhalen en emoties los. Het gevoel verbonden te zijn met andere mensen, is in deze coronatijd van levensbelang”, zegt zangeres en trainer Maartje de Lint, initiator van de training 'Zingen in de zorg'. Zij vond een oplossing om in deze tijd een stimulans te geven aan dit initiatief. Ook de Stichting Participatie met Dementie vond een oplossing voor het opschorten van de activiteiten van hun Participatiekoren, waaraan zangers met en zonder dementie klassieke muziekstukken zingen, vanwege de coronabeperkingen.

Foto: Kirsten Nijhof

Zingen in zorg

“Het ervaren van muziek is één van de laatste dingen in het brein dat verdwijnt bij mensen met dementie, het muzikale geheugen blijft lang intact. Zorgprofessionals en naasten van mensen met dementie merken dat mensen met dementie volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen en luisteren naar liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming positief en is een uitstekende manier om contact te maken. Depressie en onrust worden minder en kwaliteit van leven neemt toe. Ook voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium", zegt Prof. Anna-Eva Prick, die als onderzoeker verbonden is aan de Stichting ‘Muziek als Medicijn. Daarom ontwikkelde Maartje de Lint een methodiek die de levenskwaliteit van zowel de zorgvrager als de zorgverlener verhoogt. Door samen te zingen op de werkvloer bij dagelijkse zorg, zowel bij één-op-één momenten als in groepsverband, wordt een positieve werksfeer gecreëerd. Het verlaagt stress bij de zorgvrager én bij de zorgverlener. Op een non-verbale manier wordt contact en verbinding gemaakt waardoor zorgmomenten soepeler kunnen verlopen.

De oplossing in coronatijd

Op dit moment kan De Lint zorgprofessionals niet persoonlijk meer trainen op de locatie. Dat terwijl zingen juist ook in deze tijd van grote waarde kan zijn. Daarom ontwikkelt zij een de e-learning module 'Ik Zing in de Zorg', met een financiële bijdrage uit de regeling 'Covid-19 creatieve oplossingen' van ZonMw. De e-learning zal bestaan uit videolessen met praktische voorbeelden. Hierin worden de stappen behandeld als: durf jij -nog niet- te zingen, samen zingen, volgen en leiden tijdens het zingen en het zingen van persoonlijke liederen. Bij deze e-learning wordt ook optioneel een muziekboek meegeleverd. De Lint: “Nu het niet mogelijk is persoonlijk aanwezig te zijn op locatie, kan ik via de e-learning de zorgprofessionals met essentiële informatie op afstand coachen en van feedback voorzien. Door middel van video-bellen kan er ook daadwerkelijk intervisie plaatsvinden.” Naar verwachting is deze e-learning eind mei beschikbaar.
Op de hoogte blijven? Abonneer je op de nieuwsbrief via www.maartjedelint.com.

Participatiekoren

De stichting Participatie met Dementie organiseert sinds 2018 o.a. de Participatiekoren in Haarlem, Bergen NH, Schiedam en Helmond. Zangers met en zonder dementie voeren de hoogtepunten uit de Matthaüs Passion uit tijdens het ‘Erbarme dich’ concert rondom Pasen. De hoogtepunten worden afgewisseld met persoonlijke passieverhalen van mensen met dementie. Participatiekoren is één van de geselecteerde kunstinitiatieven voor het ‘Onderzoek bij bestaande kunstinitiatieven in de Langdurige zorg en ondersteuning' dat gefinancierd wordt door ZonMw in samenwerking met Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. Projectleider Zwiers: “In onze Participatiekoren worden mensen met dementie in een sociale omgeving uitgedaagd om klassieke muziek te zingen. Dat is goed voor het behoud van hersenfuncties, het zelfvertrouwen en zelfbeeld”.

Muzikale herinneringen op “Wij zijn Nico”

De ‘Erbarme dich’ concerten die gepland stonden rondom Pasen zijn opgeschort tot dit najaar, maar de behoefte voor het zingen en het delen van de verhalen blijven. Ondanks de beperkende maatregelen die het coronavirus heeft opgelegd, is er nog genoeg dat er gedaan kan worden om niet alleen de leden maar ook anderen met dementie cultureel te laten participeren. Daarom heeft de stichting  ‘Wij zijn Nico’ opgericht. Een platform met podcasts waar persoonlijke verhalen worden gedeeld en muzikale herinneringen opgehaald  van mensen die kampen met dementie. Mooie, ontroerende, krachtige, bijzondere verhalen die uitnodigen tot gesprek. Verhalen die voortkomen uit muzikale herinneringen. "Naast deze podcasts geven experts tips en adviezen om de moed erin te houden en worden er creatieve en culturele ideeën en activiteiten verzameld om zelf of samen te doen”.
Interesse? Kijk op www.wijzijnnico.nl en word vriend van…!

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website