Waarom blijven sommige liedjes in je hoofd hangen? En wat gebeurt er in je brein als je muziek luistert? Tijdens de Nacht van de Wetenschap op vrijdag 6 oktober nemen onderzoekers het publiek mee op een muzikale reis door de wetenschap. De Nacht - onderdeel van het Weekend van de Wetenschap - wordt georganiseerd door NWO in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en ZonMw.

De Nacht van de Wetenschap is een avondvullend programma voor volwassenen dat op twee locaties beleefd kan worden: zowel in de Centrale Bibliotheek van Utrecht, als in die van Den Haag. Nachtvoorzitter Eva Cleven, presentatrice bij de VPRO, neemt de presentatie in Utrecht voor haar rekening. Eveline van Rijswijk, voormalig hoofdredacteur van de Universiteit van Nederland, is de nachtvoorzitter in Den Haag.

De rol en functie van muziek in ons leven

Wat doet muziek met je brein? Kun je geluid filmen? Welke rol speelt muziek nou eigenlijk in de gezondheidszorg? Dit zijn vragen die eerder door de Nederlandse bevolking zijn gesteld aan de wetenschap en opgenomen zijn in de Nationale Wetenschapsagenda. Tijdens de Nacht van de Wetenschap beantwoorden twaalf sprekers deze en andere prikkelende vragen, afgewisseld met film, muziek en dans. Zo laat neuropsycholoog Erik Scherder je ervaren hoe muziek van invloed is op jouw bewegingen, vertelt onderzoeker en docent marketing Hannes Datta wat de gevolgen zijn van muziekstreaming voor consumenten, verkopers en artiesten, neemt psychiater en schrijfster Iris Sommer de werking van zintuigen onder de loep en vertelt Hans Jeekel welke stappen al zijn gemaakt, én welke stappen er nog zullen volgen voordat muziek zijn intrede kan doen in de huidige gezondheidszorg.

Bezoek de Nacht van de Wetenschap

Nieuwsgierig? Bekijk het volledige programma van Nacht van de Wetenschap online. Via deze website bestel je ook je toegangskaarten. Kaartjes kosten €7,50 per persoon (inclusief een consumptie). Voor leden van de Bibliotheek Den Haag en de Bibliotheek Utrecht geldt een gereduceerd tarief van €5,-. Als lid van de bibliotheek gebruik je hiervoor de volgende kortingscodes: bibliotheek Den Haag: NVDWDH;
Bibliotheek Utrecht: NVDWU.

Meer informatie

 

 

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website