Microplastics: op naar vervolgonderzoek!

Afgelopen donderdag 3 oktober vond in het Theater Amsterdam de eerste Plastic Health Summit plaats. Tijdens deze dag, die we samen met de Plastic Soup Foundation organiseerden, werd de laatste stand van de kennis rond (micro)plastics gepresenteerd en keken we gezamenlijk naar de toekomst: er zijn veel onbeantwoorde vragen, dus vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics is hard nodig.

Nederland is voorloper in wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics. Het onderwerp kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Microplastics worden gevonden in de lucht, de water, en in ons voedsel, maar we weten nog te weinig wat de mogelijke gezondheidseffecten zijn.

Zes van de vijftien onderzoeksprojecten die in maart financiering hebben ontvangen presenteerden tijdens deze eerste Plastic Health Summit de eerste voorzichtige resultaten. Hoewel de onderzoeksprojecten pas afgelopen voorjaar zijn gestart, heeft een aantal onderzoekers al eerste aanwijzingen gevonden dat microplastics wel degelijk een effect hebben op onze gezondheid. Bent u benieuwd naar deze resultaten? In deze uitzending van Nieuwsuur kunt u de eerste bevindingen terugzien en wat deze betekenen.

Financiering van vervolgonderzoek

De vijftien doorbraakprojecten hebben met elkaar gemeen dat een jaar te kort is om tot toepasbare resultaten te komen. Vervolg onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics is volgens hen dan ook hard nodig, en de eerste onderzoeksresultaten moeten verder onderzocht worden. Tijdens de Plastic Health Summit heeft Jeroen Geurts, de voorzitter van ZonMw, hiervoor het begin gemaakt. Hij maakte bekend dat ZonMw €1 miljoen euro beschikbaar stelt voor een vervolgprogramma en riep partners op om ook bij te dragen. Samen kunnen we meer bereiken dan alleen.

Hoe nu verder?

De vijftien onderzoeksprojecten zijn pas op de helft van hun onderzoek. Zij gaan hier mee verder en over ongeveer een half jaar ronden zij hun doorbraakprojecten af. Het is nog afwachten welke resultaten hieruit komen en wat dat betekent. Houd onze website in de gaten voor updates over de onderzoeksresultaten.

Voor nu wordt er hard gewerkt aan een vervolgprogramma waarvoor financiering nodig is. Heeft u interesse om hieraan bij te dragen? Stuur dan een mail naar microplasticshealth [at] zonmw.nl (microplasticshealth[at]zonmw[dot]nl)