Methodiek voor bedrijfsartsen over het omgaan met gezondheidsvaardigheden van praktisch geschoolde werkenden

Met de DIPI-studie heeft het UMCG een methodiek ontwikkeld voor bedrijfsartsen. Deze is gericht op het interveniëren op ziektepercepties en gezondheidsvaardigheden van praktisch geschoolden en het betrekken van hun naasten. De resultaten zijn nu samengevat in een factsheet en worden gepresenteerd in een webinar op 30 november.

Methodiek voor bedrijfsartsen

DIPI is een afkorting voor “Dyadic Illness Perception Intervention”, een methodiek ontwikkeld voor bedrijfsartsen gericht op het interveniëren op ziektepercepties en gezondheidsvaardigheden van praktisch geschoolden en het betrekken van hun naasten.

Ter voorbereiding op het toepassen van de interventie worden bedrijfsartsen getraind hoe zij praktisch geschoolde werkenden met een chronische ziekte en hun directe naaste (partner, familie) beter kunnen ondersteunen bij werkbehoud en terugkeer naar werk.

Factsheet met de resultaten

De hoofdlijnen van de belangrijkste bevindingen van de DIPI-studie zijn samengevat in deze factsheet. Vooral bedoeld voor bedrijfsartsen en andere geïnteresseerden op het gebied van arbeid en gezondheid.

Gratis webinar: hoor meer over de onderzoeksresultaten

Op dinsdag 30 november organiseert het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een gratis online webinar over dit onderzoek.

Werk(en)is gezond

De DIPI-studie is een onderzoeksproject binnen ons programma Werk(en) is gezond. Dit ZonMw-programma levert kennis op om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening. De projecten binnen dit programma zijn gericht op gezondheidsbevorderende interventies op de werkplek, vernieuwende onderzoeksaanpakken naar die interventies en op meta-analyse.