Partydrug of medicijn? Onderzoekers van de afdeling psychiatrie van het UMCG proberen met onderzoek – gesubsidieerd door het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (ZonMw) – te bewijzen dat uitbehandelde depressie-patiënten baat hebben bij oraal gebruik van Ketamine.

flesjes ketamine

Dirk Waterval, wetenschapsjournalist van het nieuwsblad Trouw, vertelt het verhaal van Mary:
Het begon zeven jaar geleden met aanvallen van hevige duizeligheid. In die periode verloor ze vervolgens zomaar dertig kilo. De huisarts kon niets vinden, de neuroloog evenmin. Uiteindelijk sprak een psycholoog het verlossende woord: Mary was depressief.

En dat is ze na zeven jaar nog steeds. Een waslijst aan geprobeerde medicatie en therapieën ten spijt. Thuis kijkt ze misdaadseries als ‘Breaking bad’, één keer per dag probeert ze de deur uit te gaan voor boodschappen. Boeken lezen gaat niet, dat vergt te veel concentratie.

Het enige dat Mary tot nu toe wat verlichting bracht: ketamine. Het is een voor mensen geregistreerd narcosemiddel met zoveel kracht dat veeartsen het gebruiken om koeien en paarden mee in slaap te krijgen. In het uitgaansleven is het een populair middel vanwege zijn hallucinerende werking. En sinds 2000 zijn ook psychiaters er in geïnteresseerd omdat het verlossing lijkt te bieden voor uitbehandelde patiënten met depressie.

Verder lezen? Klik hier voor het artikel in Trouw.

Off-label gebruik

Het gebruik van ketamine bij depressie is een voorbeeld van het voorschrijven van een geneesmiddel voor een andere indicatie dan waarvoor het middel is geregistreerd (zgn. off-label gebruik). Off-label gebruik van geneesmiddelen komt veelvuldig voor in de praktijk; het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen stimuleert onderzoek om off-label gebruik evidence based te onderbouwen en financiert diverse projecten op dit thema. Het project uit bovenstaand artikel is hiervan een voorbeeld: 

‘Oral ketamine for Treatment Resistant Depression; new indication for an ‘old’ anesthetic and analgesic drug’

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website